Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CIRKULACIJA PROIZVODA I MATERIJALA, jedan od ključnih principa cirkularne ekonomija

Postoji nekoliko načina na koje se proizvodi i materijali drže u prometu, a korisno je razmisliti o dva osnovna ciklusa – tehničkom i biološkom.

 Stara odeća za reciklažu Izvor: Profimedia

Jedan od ključnih principa cirkularne ekonomije je promet proizvoda i materijala u njihovoj najvišoj vrednosti. To znači da se materijali drže u upotrebi, bilo kao proizvod ili, kada više ne mogu da se koriste, kao komponente ili sirovine. Na ovaj način ništa ne postaje otpad.

Postoji nekoliko načina na koje se proizvodi i materijali drže u prometu, a korisno je razmisliti o dva osnovna ciklusa – tehničkom i biološkom. Tehnički ciklus podrazumeva da se proizvodi ponovo koriste, popravljaju i recikliraju. U biološkom ciklusu, biorazgradivi materijali se vraćaju u zemlju kroz procese poput kompostiranja.

Biološki ciklus

Biorazgradivi materijali koji ne mogu ponovo da se koriste, poput nekih nusproizvoda hrane, mogu bezbedno da se vrate u prirodu kroz biološki ciklus. Kompostiranjem ili anaerobnim vrenjem organskih materijala, vredni hranljivi sastojci, kao što su azot, fosfor, kalijum i mikronutrijenti, mogu se koristiti za regeneraciju zemljišta.

Neki proizvodi, poput pamučne odeće ili drvenog nameštaja, mogu da se kreću i kroz tehnički i kroz biološki ciklus.

Tehnički ciklus

Najefikasniji način da se zadrži vrednost proizvoda su održavanje i ponovna upotreba. Uzmimo kao primer telefon: on je mnogo vredniji kao telefon nego kao gomila komponenti i materijala. Dakle, prvi koraci u tehničkom ciklusu treba da budu fokusirani na to kako mu zadržati maksimalnu moguću vrednost. Jedno od rešenja može da bude poslovno model u kom kompanije ne prodaju telefone, nego ih iznajmljuju. Na taj način, kada telefon više ne zadovoljava potrebe, ne mora da se baci ili skladišti u nekoj fioci, nego se vraća u promet da ga iznajmi neko drugi. Takođe, cirkularni modeli su i preprodaja, ali i održavanje, popravka i, na kraju, kada više ne može da se koristi, reciklaža.

Vreme je za akciju

Usvajanjem drugog principa cirkularne ekonomije zadržavamo vrednost proizvoda i materijala od kojih su napravljeni. Na taj način sirovine se zadržavaju u privredi i van životne sredine, a biorazgradivi materijali se bezbedno vraćaju u zemlju.

Jedna od prvih zemalja koja daje podsticaj građanima da razmišljaju i deluju cirkularno je Francuska. Od oktobra, stanovnici ove evropske zemlje moći će da dobiju povraćaj novca i to između šest i 25 evra na ime troškova popravljanja odeće i obuće u radionicama ili kod obućara koji su se pridružili programu.

Pored dobrobiti za životnu sredinu, istakla je Beranžer Kujar, francsuka državna sekretarka za ekologiju, cilj je da se podrže oni koji vrše popravke. Na taj način se i radionice i trgovci na malo podstiču da nude usluge popravke sa nadom da će to obezbediti i nova-stara radna mesta.

Žuti okvir je naziv celogodišnjeg projekta časopisa National Geographic Srbija koji se svake godine bavi jednim od ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030. Tokom 2023. godine Žuti okvir se bavi CIRKULARNOM EKONOMIJOM.

 Sponzori Žutog okvira Izvor: National Geographic Srbija

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka