Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Cirkularna ekonomija i reciklaža: Na oko 80% posledica utiče odluka u fazi osmišljavanja proizvoda

Recikliranje je radnja ili proces pretvaranja otpada u materijal za višekratnu upotrebu.

 Reciklabilni materijal Izvor: Shutterstock

Prelazak sa linearne, uzmi iz prirode-proizvedi-iskoristi-baci, na cirkularnu ekonomiju, odavno više nije znak dobre volje kompanija, nego nužnost. Emisije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferu, koje između ostalog u pozamašnoj meri proizvodi i otpad, već su ostavile vidljiv trag na klimu naše planete.

Temperatura je porasla za oko 1,1 °C u odnosu na predindustrijski period, a većina kopnenih regiona zabeležila je veći broja dana sa izuzetno visokim temperaturama, a svaka od poslednje četiri decenije je bila toplija od prethodne. Više se ne postavlja pitanje "da li će" kompanije preći na ovaj model poslovanja, nego "kada će" preći na poslovanje prema principima cirkularne ekonomije.

Cirkularna ekonomija je ekonomski sistem u okviru kojeg se proizvodni resursi, otpad, emisija otpada i energetski odliv bitno umanjuju usporavanjem, zaokruživanjem i produžavanjem energetskih i materijalnih ciklusa u proizvodnji. To se postiže pametnim osmišljavanjem proizvoda tako da mu se, što je više moguće, produži životni vek i to: održavanjem, servisiranjem, deljenjem i reciklažom.

Oko 80 odsto uticaja na životnu sredinu određuju posledice odluka donetih u fazi osmišljavanja. Reciklaža jeste poslednja u tom kružnom ciklusu, ali ne i manje važna. Već na početku procesa proizvod mora da se osmisli tako da svaka njegova komponenta bude reciklabilna, kako bi – kada dođe do kraja životnog ciklusa - lako mogao da se rastavi, a svaki njegov deo da se ponovo iskoristi ili reciklira.

Danas u Srbiji postoje operateri upravljanja ambalažnim otpadom koji pomažu velikim generatorima otpada da za sobom "počiste". Privredna društva poput Ekostar Paka, u ime kompanija, privrednih društava koja plasiraju ambalažu na tržište Srbije, organizuju sakupljanje, reciklažu i ponovno iskorišćenje ambalažnog otpada i obezbeđuju ispunjenje ciljeva propisanih Uredbom o planu smanjenja
ambalažnog otpada i Zakonom o ambalaži i ambalažnom otpadu.

Sa ciljem da se smanji odlaganje ambalažnog otpada u životnu sredinu, Ekostar Pak ulaže i značajna finansijska sredstva u razvoj sistema za sakupljanje i reciklažu ambalažnog otpada na teritoriji čitave Srbije. Na taj način obezbeđuje uslove za odgovorno upravljanje otpadom svojih i smanjenje negativnog uticaja ambalaže na životnu sredinu, i tako doprinosi očuvanju prirodnih resursa i razvoju cirkularne ekonomije u Srbiji.

Žuti okvir je naziv celogodišnjeg projekta časopisa National Geographic Srbija koji se svake godine bavi jednim od ciljeva održivog razvoja UN Agende 2030. Tokom 2023. godine Žuti okvir se bavi CIRKULARNOM EKONOMIJOM.

 Sponzori Žutog okvira Izvor: National Geographic Srbija


Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka