Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Umesto kupovine: Zašto Austrija svojim građanima plaća popravku određenih uređaja?

"Pravo na popravku" je predlog zakona EU, koji ima za cilj da omogući građanima popravku starog umesto kupovine novog uređaja - kako bi se smanjio otpad.

 Elektronski otpad_1822547150.jpg Izvor: Shutterstock

Program je osmišljen kako bi se smanjile količine elektronskog otpada tako što država plaća polovinu vrednosti popravke uređaja.

Građani i industrija zemalja Evropske unije godišnje proizvedu 35 miliona tona elektronskog otpada i 261 million tona CO2.

Pored same popravke, ideja predloga zakona "Pravo na popravku" jeste da proizvođači uređaja obezbede jednostavnu popravku i dovoljan broj rezervnih delova kako bi servis bio jeftiniji i lakši u odnosu na kupovinu novog uređaja.

Uređaji koji su obuhvaćeni ovim programom su mobilni telefoni, kompjuteri, aparati za kafu i mašine za pranje sudova, koji se mogu odneti na popravku na jednu od 3.500 lokacija u zemlji.

Realizacija programa je počela prošle godine i za samo godinu dana je izdato 560.000 vaučera u vrednosti do 200 evra.

Ministarstvo za životnu sredinu Austrije se nije nadalo ovolikom odzivu građana i prvobitno su mislili da će do 2026. godine biti izdato najviše 400.000 vaučera.

Kako u praksi funkcioniše ovaj zakon?

Svaki proizvođač je dužan da obezbedi servis uređaja o svom trošku tokom trajanja garantnog perioda sve dok vrednost popravke ne košta više od zamene uređaja, kada bi kupac dobio isti novi uređaj.

5 do 10 godina nakon isteka garancije, proizvođač je u obavezi da može da popravi uređaj ali o trošku kupca.

Zakon nalaže proizvođačima da moraju da obezbede transparentne informacije o tome kako se proizvod popravlja, što ukida monopol nad servisom i tako malim biznisima omogućava da servisiraju uređaje što će smanjiti troškove popravke.

Izvor: Mint - Vidi dalje

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka