Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Svako novo stablo je mala fabrika čistog vazduha

Novih 400 sadnica kojima je Nestlé Srbija nedavno ozeleneo teniske terene u prestonici obezbediće dovoljne dnevne potrebe za kiseonikom za 800 Beograđana i godišnje iz vazduha ukloniti 40 tona prašine

 Nestle.jpg Izvor: Đorđe Tomić

Da li ste znali da jedno odraslo drvo proizvodi dovoljnu dnevnu količinu kiseonika za dve osobe i da na godišnjem nivou može da filtrira 100 kilograma prašine? To znači da će novih 400 sadnica kojima je Nestlé Srbija nedavno ozeleneo teniske terene u prestonici obezbediti dovoljne dnevne potrebe za kiseonikom za 800 Beograđana i godišnje iz vazduha uklanjati i do 40 tona prašine.

O ovoj zelenoj akciji za naš portal govori Marjana Davidović, generalna direktorka Nestlé-a za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.

 Deca u akciji ozelenjavanja teniskih klubova
Deca u akciji ozelenjavanja teniskih klubova
Izvor: Đorđe Tomić

U sadnji ste ove godine angažovali male tenisere i teniserke. Šta su naučili držeći ašov u ruci umesto reketa?

Deca najbolje upijaju znanje kroz praktičan rad i igru, a ovo je zaista bila jedna vrsta igre i dobra prilika da daju doprinos nečemu što je ulaganje u zajedničku budućnost. Podsetili smo ih na činjenicu koliko je svako stablo dragoceno, posebno u gradovima. Osim što smanjuje koncentraciju ugljen-dioksida u vazduhu, ono sprečava eroziju tla i čuva biodiverzitet, zdravlje i životnu sredinu. Uz malo matematike, mladi sportisti su izračunali da će nove sadnice crnog bora, breze, tuje smaragd, japanske crne šljive i lovor višnje godišnje eliminisati iz vazduha čak 12 tona ugljen-dioksida. Najviše ih je obradovalo to što će trenirati u lepšem i zdravijem okruženju.

 Marjana Davidović
Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé za Srbiju, Crnu Goru i Severnu Makedoniju.
Izvor: Đorđe Tomić

Za većinu dece, ali i naših partnera, ovo je bila prva prilika da posade drvo. Mislim da je izuzetno važno što su prvi dodir sa ovako savremenom temom, koja će u budućnosti biti sve značajnija, imali kroz zabavu i edukaciju. Smislenom interakcijom sa decom možemo da im od malih nogu predstavimo važnost brige prema životnoj sredini i da ih ekološki osvestimo za sve predstojeće izazove koje budućnost nosi sa sobom.

Postoji li svest o zaštiti životne sredine kod đaka osnovnih škola i mladih sportista?

Pokazali su veliko interesovanje, što je sasvim razumljivo ako se zna da veći deo godine treniraju na otvorenom, prateći zajedno s roditeljima podatke o kvalitetu vazduha. Jasno je da se interesovanje za životnu sredinu rađa vrlo rano u mladosti, što je znak širenja svesti o ovoj izuzetno važnoj temi. Kada se uzme u obzir da sportisti tokom treninga naprave do 20 puta više udaha od osoba koje miruju, onda je jasno zbog čega je važno da svi sportisti, pogotovo oni najmlađi, budu okruženi jedinstvenim prirodnim "proizvođačima" svežeg vazduha. Leti će im takođe biti lakše da treniraju u takvim uslovima jer drveće snižava temperaturu za nekoliko stepeni.

 Deca sa reketima u rukama sade drveće Izvor: Đorđe Tomić

Šta ovakvi projekti znače za Vašu kompaniju?

U Nedelji sadnje spojili smo temu zdravog, aktivnog života, kojom se već 11 godina bavimo kroz ZdravoRastimo program, sa zaštitom životne sredine kao jednim od osnovnih postulata našeg poslovanja. Sama akcija je deo globalnog programa koji Nestlé sprovodi za bolji život lokalnih zajednica i očuvanje planete. Cilj je da u područjima odakle nabavljamo sastojke do 2030. godine posadimo 200 miliona stabala i na taj način doprinesemo eliminaciji 9,3 miliona tona ugljen-dioksida iz atmosfere. Pošumljavanje je takođe deo globalnog programa regenerativne poljoprivrede, koji Nestlé sprovodi i u Srbiji sa lokalnim dobavljačima povrća za naš Začin C.

Zanimljiva je činjenica da čak 70 odsto loših emisija iz Nestlé lanca nabavke zapravo potiče od poljoprivrednih dobavljača. Upravo strateškim investiranjem i brigom o zemljištu i vodi kao najvažnijim resursima, uz pravilno upravljanje otpadom i inovacije na svim poljima, kompanija nastoji da oblikuje održivu prehrambenu industriju za budućnost.

Promo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka