Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zdravo zemljište – zdrava hrana

Nesigurnost u snabdevanju hranom i klimatske promene neki su od najvećih izazova s kojima se svet suočava.

 Nestlé - regenerativna poljoprivreda.jpg Izvor: Promo

Da bi se zadovoljile potrebe za hranom, a da se ne naškodi planeti i ne ugroze potrebe budućih generacija, jasno je da mora doći do značajnih promena u celokupnom sistemu agrarne proizvodnje. Upravo to je suština programa regenerativne poljoprivrede koji kompanija Nestlé sprovodi širom sveta, od prošle godine i na banatskim njivama. Šta to znači za proizvođače u Srbiji i zašto je održivost danas imperativ objašnjava Renata Matusinović, izvršna direktorka kategorije hrane kompanije Nestlé za jugoistočni evropski region.

Regenerativna poljoprivreda je nov koncept kod nas, objasnite nam ukratko šta on podrazumeva?

Najkraće rečeno, to je način da obnovimo i sačuvamo zemljište za buduće generacije, jer bez dobre zemlje nema zdrave hrane. Zasniva se na poboljšanju plodnosti zemljišta, pametnom korišćenju vodnih resursa i poboljšanju biodiverziteta. Naši dobavljači uključeni u ovaj program – u Srbiji su to trenutno Geneza i Telek Paprika iz Kanjiže, ali biće ih još – koriste organsko đubrivo umesto veštačkog, sade pokrovne useve, primenjuju plodored i manje intenzivnu obradu. Takođe sade drvorede kao prirodne vetrobrane koji unapređuju bujnost prirode i sprečavaju eroziju zemljišta. Dakle, zajedno sa lokalnom zajednicom gradimo zdraviju budućnost, sa zdravijim sastojcima, uz manje emisije štetnih gasova.

Na koji način regenerativna poljoprivreda utiče na smanjenje emisija štetnih gasova?

Poljoprivreda je u specifičnoj situaciji da je u isto vreme i uzročnik i žrtva klimatskih promena. Emituje velike količine gasova sa efektom staklene bašte, naročito stočarstvo, dok s druge strane trpi posledice vremenskih ekstrema koje donosi globalno zagrevanje. S primenom regenerativnih praksi poljoprivreda postaje i deo rešenja, a evo kako. Rezultat mera koje naši poljoprivrednici primenjuju je povećanje organske materije u zemljištu i kapaciteta zemljišta za skladištenje ugljenika. Pored toga što daje veće prinose, takvo zemljište dugotrajno uklanja iz atmosfere ugljen-dioksid, koji je uzročnik klimatskih promena.

 Renata Matusinovic, izvrsna direktorka kategorije hrane kompanije Nestle za jugoistocni evropski region (1).jpg
Renata Matusinović, izvršna direktorka kategorije hrane kompanije Nestle za jugoistocni evropski region
Izvor: Promo

Šta novi način obrade znači za proizvođače u Srbiji?

Srbija je prva zemlja u regionu koju je Nestlé uključio u ovaj globalni program. Strateškim investiranjem pomogli smo našim najvećim lokalnim dobavljačima, Telek Paprici i Genezi, da primenom novih tehnologija i načina obrade povećaju prinose, poboljšaju kvalitet povrća i zaštite zemljište, što će im obezbediti sigurnost, otpornost na klimatsku nestabilnost i veće prihode. Mere koje oni sprovode uz našu podršku poboljšaće uslove i za same poljoprivrednike i za životnu sredinu. Za naše potrošače to znači da se u njihovim omiljenim proizvodima nalazi lokalno uzgajano povrće iz organske proizvodnje. Konkretno, prvim ulaganjem smo obezbedili više od 400 tona povrća za Začin C.

Kako se nova fabrika biljnih proizvoda u Surčinu uklapa u vašu strategiju održivosti?

U njoj će se proizvoditi obroci iz asortimana Garden Gourmet, koji po hranljivom sastavu predstavljaju adekvatnu zamenu za meso. To nije hrana samo za vegetarijance, kako se obično misli, već za svakoga ko želi da pravi ekološki odgovornije izbore u ishrani, jer se u proizvodnji biljnih proteina emituje manje gasova sa efektom staklene bašte. Ovaj brend je deo misije naše kompanije da ponudi jednostavna rešenja, koja će olakšati svakodnevne izbore u pravcu pravilnije i održivije ishrane, bez kompromisa na račun ukusa. Planiramo da i proizvođače soje uključimo u projekat regenerativne poljoprivrede. I za novu fabriku važiće isti visoki standardi održivosti koje smo postavili: koristićemo električnu energiju isključivo iz obnovljivih izvora, nećemo slati ni gram otpada na deponije, a sve otpadne vode prečišćene vraćamo u prirodu. Nastavljamo da unapređujemo lokalno poslovanje u skladu sa globalnim ciljevima kompanije, a krovni je da do 2050. godine dostignemo nulti uticaj na životnu sredinu.

Klimatske promene prete da desetkuju zasade kafe u svetu. Kako će se to odraziti na Nestlé, koji je jedan od najvećih proizvođača?

Tog problema smo odavno postali svesni i već duže od 10 godina preduzimamo korake kako bi u aromama arabike i robuste mogle da uživaju i buduće generacije. U okviru strategije održivosti pod nazivom NESCAFÉ Plan podeljeno je preko 250 miliona sadnica kafe poljoprivrednicima širom sveta, pokrenuti su aktivni programi pomoći u 16 zemalja, a u Nestlé fabrikama troši se 53 odsto manje vode. Zahvaljujući tim naporima, u 2021. godini je 82 odsto kafe za proizvodnju ovog brenda uzgajano na odgovoran i održiv način, dok su emisije ugljen-dioksida po toni proizvoda od 2010. do 2020. godine opale za 46 odsto. Unapređeni NESCAFÉ Plan za 2030. godinu u središtu ima prelazak na uzgoj kafe po principima regenerativne poljoprivrede, koji će poboljšati produktivnost farmi, povećati prihod proizvođača kafe i dodatno smanjiti emisije ugljen-dioksida u sektoru poljoprivrede.

Promo

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka