Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako regenerativna poljoprivreda može da pomogne poljoprivrednicima i doprinese zdravijoj hrani?

Gajenje poljoprivrednih kultura sa manje pesticida čime se poboljšava kvalitet zemljišta, a onda i same hrane, leži u regenerativnoj poljoprivredi. Šta ona podrazumeva?

 Nestlé podržava lokalne proizvođače povrća - Početna investicija vredna 140.000 švajcarskih franaka za regenerativnu  poljoprivredu - 2.jpg Izvor: Promo

Obrađivanje poljoprivrednog zemljišta danas uglavnom podrazumeva prekomerno korišćenje đubriva i pesticida. Ti postupci utiču na sastav tla, smanjuju organske materije, sabijaju ga i pogoršavaju njegove hemijske parametre poput pH vrednosti.

Takvo, izmenjeno tlo, postaje neadekvatno za primanje vode i smanjuje biološku aktivnost što primorava poljoprivrednike da preduzimaju skupe mere tokom obrađivanja tla i setve.

Rešenje za ove probleme leži u regenerativnoj poljoprivredi (TMMG) koja može smanjiti troškove, a onda i povećati prinose nakon pet do osam godina.

 VELA9522.jpg Izvor: Promo

Šta je regenerativna poljoprivreda?

Reč je o primeni praksi kojima se povećavaju vlažnost zemljišta i njegov kapacitet da zadržava ugljenik, što donosi veću plodnost zemljišta, bolju otpornost useva i veću biološku raznovrsnost. Ekosistem oko zone proizvodnje je zdraviji, a umesto veštačkih, koriste se organska đubriva.

Tehnologija regenerativne poljoprivrede zasniva se na 5 principa: neprekidnoj pokrivenosti tla, minimalnoj obradi, raznolikim plodoredima, živim korenjem tokom cele godine i integraciji stanovnika tla.

Jedno od najboljih sredstava za minimalnu obradu tla je direktna setva, prilikom koje ne dolazi do okretanja zemljišta. Na taj način se zadržava većina vlage u tlu i ostavljaju se ostaci koji ga štite.

Za stvaranje zaštitnog sloja idealne su mešavine pokrovnih useva između glavnih biljaka, koje štite tlo od erozije vetra i vode, poboljšavaju kretanje hranljivih materija u tlu i pomažu u uklanjanju zbijenosti između slojeva. Ovaj pristup takođe podrazumeva oporavak gornjeg sloja zemljišta, koji između ostalog uključuje i sekvestraciju, tj. dugotrajno uklanjanje ugljen-dioksida iz atmosfere.

Kako bi započeli sa praksom regenerativne poljoprivrede, poljoprivrednicima je potreban početni kapital, a tu se uključila kompanija Nestlé koja je koja je dobavljače iz Srbije uvela u svoj globalni projekat regenerativne poljoprivrede.

 Nestlé podržava lokalne proizvođače povrća - Početna investicija vredna 140.000 švajcarskih franaka za regenerativnu  poljoprivredu - 3.jpg Izvor: Promo

Početnom investicijom vrednom 140.000 švajcarskih franaka uloženih ove i prošle godine u procese proizvodnje najvećih lokalnih dobavljača kompanije, Telek Paprike i Geneze, Nestlé ulaže u održive načine proizvodnje povrća za jedan od svojih najpopularnijih proizvoda – Začin C.

Srbija je prva zemlja u regionu u kojoj je kompanija Nestlé počela da primenjuje principe regenerativne poljoprivrede. Projektom će do kraja ove godine biti obuhvaćeno više od 400 tona lokalno uzgajanog povrća.

Najveći svetski proizvođač hrane i pića inače već podržava 500.000 poljoprivrednika širom sveta u implementaciji regenerativne poljoprivrede, sa planom da u projekat na globalu uloži 1,2 milijarde švajcarskih franaka do 2025. i ciljem da do 2050. godine dostigne nulti uticaj na životnu sredinu.

 VELA9169.jpg Izvor: Promo

U ovaj projekat kompanije Nestlé Srbija uključeno je 100 odsto sirovog povrća za proizvodnju Začina C, sa izuzetkom šargarepe - 90 odsto. Tako će unapređen proizvod, koji se na godišnjem nivou u Srbiji koristi u čak 1.200.000.000 obroka, sadržati krupnije komade povrća, bez konzervansa i veštačkih boja.

Promo

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka