Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zalihe za hitne slučajeve: Stručnjaci savetuju šta uvek treba da imate kod kuće

Autor Aleksandra Cvetić

Stručnjaci za krizne situacije savetuju šta bi svako od nas trebao da ima od hrane u zalihama u slučaju vandrednih okolnosti.

 Zalihe hrane Izvor: Shutterstock

Postoje mnoge situacije u kojima puna ostava ima smisla. Ukoliko bi na primer došlo do nestanka struje na nivou grada ili čitave jedne oblasti, supermarketi ne bi mogli da rade. Naši frižideri i zamrzivači bi postepeno počeli da se otapaju, kao i hrana u njima, što bi dovelo do toga da ostanemo bez osnovnih namirnica. 

Možda će vas interesovati i:

Stručnjaci koji se bave zaštitom civila i pružanjem pomoći u katastrofama stoga preporučuju kako bi ljudi uvek trebali da budu spremni za ovakve situacije. Oni ističu da ovo ne podrazumeva bespotrebno nagomilavanje šećera i brašna po podrumima, već da se radi o dobro osmišljenom planu sa osnovnim namirnicama koje će zadovoljiti dnevne potrebe odraslog čoveka.

Nemačka kancelarija za vandredne situacije BBK, je stoga sastavila kontrolnu listu za period od 10 dana:

Piće - 20 litara

Čovek može da izdrži tri nedelje bez hrane, ali samo četiri dana bez tečnosti. Dostupna pijaća voda je veoma važna. Iako je prema BBK-u verovatnoća da voda iz slavine nestane u hitnim slučajevima mala, treba uzeti u obzir da nam je potrebna i voda za kuvanje hrane.

Кrompir, testenina, pirinač, proizvodi od žitarica, hleb - 3,5 kg

Pošto pirinač i testenina imaju dug rok trajanja, oni predstavljaju idealan izbor. Na listu bi trebalo uvrstiti i pakovani hleb.

Povrće i mahunarke - 4 kg

Mahunarke takođe mogu dosta dugo da odole vremenu a da se ne ukvare, pošto povrće brzo truli u ovom slučaju je najdugoročnije rešenje zimnica u teglama.

Voće i orasi - 2,5 kg

Pojedino sveže voće može dugo da opstane u suvim i hladnim prostorijama. Poljoprivrednici ističu da se zimske sorte jabuka mogu čuvati od 3 do 8 meseci, dok kod letnjih sorti taj vek iznosi tri nedelje. Kao druga alternativa, u rezerve za hitne situacije se može svrstati i suvo voće.

Mlečni proizvodi - 2,6 kg

Mleko u prahu je trajan proizvod, koji ne mora da se drži u frižideru. Za vegane uvek postoji i biljna alternativa, kao što su ovseno ili bademovo mleko.

Riba i meso - 1,5 kg

Mesni naresci i sardine iz konzerve bi prema preporukama sručnjaka takođe trebali da se nađu među zalihama, ali jedino ukoliko će oni stvarno i biti pojedeni.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka