Globalno zagrevanje poprima takve razmere da su stručnjaci zabrinuti za to da će pojedine biljne kulture, koje konzumiramo svaki dan, potpuno iščeznuti.
Izvor: Radnik u prodavnici kafe uživa u mirisu pečenih zrna Foto: Profimedia
Danas je većina prilično nezainteresovana za stanje u koje je čovečanstvo dovelo planetu.
Međutim, mislite li da bi oni shvatili ozbiljnost problema ukoliko biste im rekli da bi zbog nebrige o planeti mogli da ostanu bez kafe?
Pogledajte u galeriji koje su sve namirnice ugrožene:
Mnoge vrste ribe su izumrle, a mnoge su ugrožene, ne samo zbog klimatskih promena nego i zbog ribolova. Posebno su ugroženi losos i pastrmka, koji zavise od hladnih voda, a globalna temperatura raste. Pored njih, ugrožene su i ribe koje nikad ne napuštaju okean. Naučnici su već primetili da velike ribe više ne rastu u meri u kojoj su rasle ranije, a neke su čak 25 odsto manje, u proseku. <i> Foto: Shutterstock </i>
Jeste li znali da se čak polovina čokolade koja se jede širom sveta proizvede u dvema zemljama – Gani i Obali Slonovače? Stručnjaci upozoravaju da rast temperature usled klimatskih promena utiče nepovoljno na uzgoj kakaovca, glavnog sastojka čokolade i da će svetska proizvodnja čokolade biti prilično ugrožena do 2030. <i> Foto: Shutterstock </i>
Kako bi napredovao, kikirikiju su potrebni posebni uslovi, ističe američka Nacionalna administracija za okeane i atmosferu, a tu spadaju određena vlažnost tla i niže podzemne temperature. S obzirom na to u kom smeru priroda ide, ako nešto ne promenimo, velika je veroatnoća da će uzgajanje kikirikija biti veliki izazov. <i> Foto: Shutterstock </i>
Visoke temperature, duge suše, preobilne kiše, upornije štetočine i bolesti biljaka udružile su i ugrozile jedan od omiljenih napitaka širom sveta! Jeste li znali da je u Indiji proizvodnja kafe opala za čak 30 odsto u periodu od 2002. do 2011. godine? <i> Foto: Shutterstock </i>
Čak i delovi sveta poznati po proizvodnji najboljeg vina, kao što su delovi Francuske i Kalifornija, već imaju lošije prinose. Visoke temperature traju duže nego ranije, što uništava berbe i lišava grožđe ključnog sastojka: organske kiseline. Dobra vest je da neki drugi delovi sveta mogu iskoristiti porast temperature i poboljšati svoje vinarije. <i> Foto: Shutterstock </i>