Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nula koja život znači

Autor Promo

Čini se da smo daleko od čuvenog "nultog uticaja" na životnu sredinu, o kome se toliko govori. Kako do rešenja problema?

  Izvor: Promo

Stručnjaci kažu da je vazduh u Srbiji zagađen tokom cele godine. Međutim, u zimskim mesecima - zbog vremenskih uslova i grejne sezone - zagađenje postaje dominantnije. Građani svake godine mole da se taj problem reši, jer utiče na životnu sredinu i na zdravlje. Iako je tačno da doprinos zagađenju daju i individualna ložišta, najveći zagađivači su energetski sektor i industrijski procesi, a tu su i drumski saobraćaj i poljoprivreda. Čini se da smo daleko od čuvenog "nultog uticaja" na životnu sredinu, o kome se toliko govori.

Ubedljivo najveći izvor emisija gasova sa efektom staklene bašte je energetski sektor koji je 2016. bio odgovoran za skoro tri četvrtine svih emisija, čak 73 odsto. Industrijski procesi učestvuju sa oko 5,6 odsto u ukupnim svetskim emisijama, dok je udeo otpada približno 3,2 odsto. Naučnici su saglasni da je do 2050. neophodno ostvariti ugljeničnu neutralnost kako bi svet uspeo da zagrevanje zadrži na granici od 1,5 °C. 

Kako do rešenja problema?

Generacije koje trenutno naseljavaju Zemlju zadesilo je da žive u periodu velikih promena i ubrzanog razvoja u kome se treba snaći. Međutim, svako od nas pojedinačno može i trebalo bi da doprinese, ali najveći doprinos mogu da donesu upravo velike kompanije.

Jedan od odličnih primera je vodeća prehrambena kompanija na svetu, Nestlé. Naime, ova kompanija je uspela da u svojoj fabrici u Surčinu pokrene prvi pogon u Srbiji sa nultim odlaganjem otpada na komunalne deponije, koristi 100% zelenu energiju iz hidroelektrana i poseduje najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda, koje dnevno prečisti 65.000 litara vode.

Nestlé je uložio i 120.000 evra u separator za razdvajanje ulja od kišnice i ostvario smanjenje potrošnje energije za 20% uvođenjem LED rasvete. Takođe, smanjenjem visine pakovanja C supe, kompanija je uspela da uštedi 50 tona materijala koji se koristi za njenu proizvodnju i zaustavi emisiju 56 tona ugljen-dioksida u atmosferu.

Osim toga, jedan od ciljeva na nivou Nestlé grupe je neto-nulta emisija ugljen-dioksida do 2050. godine, u skladu sa odredbama Pariskog sporazuma o klimi. Pošumljavanje predstavlja važan korak na tom putu, kao prirodno rešenje za apsorbovanje gasova sa efektom staklene bašte, jer drveće troši ugljen-dioksid, oslobađa kiseonik i doprinosi očuvanju biodiverziteta.

Sledeća stanica Nestléa na putu ka ostvarenju ovog cilja u Srbiji, bila je glavni grad. Zaposleni kompanije Nestlé Srbija posadili su 225 stabala Pančićeve omorike duž Bulevara Milutina Milankovića na Novom Beogradu. Ovaj drvored će tokom svog rasta godišnje apsorbovati u proseku do 5,5 tona ugljen-dioksida iz vazduha, gasa koji najviše doprinosi globalnom zagrevanju, a oslobodiće dovoljno kiseonika za godišnje potrebe 450 stanovnika.

"Poslovanje može biti uspešno samo ukoliko je i održivo. Trudimo se da na sve načine doprinesemo očuvanju okoline, a drveće nam je jedan od najvažnijih saveznika u borbi protiv klimatskih promena. Ne samo da ćemo uživati u lepšem pogledu na naš bulevar, već će ove omorike znatno doprineti smanjenju emisije ugljen-dioksida", istakla je Marjana Davidović, generalna direktorka kompanije Nestlé za Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju.

Nestlé Srbija, firma koja je proglašena Šampionom održivosti je, takođe, drugu godinu zaredom sprovela edukativnu kampanju "Nestlé čuva prirodu", kojom nastoji da podigne svest o važnosti očuvanja zdrave životne sredine među mladim ljudima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka