Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VODA, VAZDUH, ENERGIJA - ZAJEDNO MOŽEMO VIŠE: Nemamo vremena za čekanje, kao čovečanstvo moramo nešto da preduzmemo

"Ono što je važno za ovu godinu je da posvetimo veliku pažnju pitanjima vode, vazduha i energije jer vremena za čekanje kao čovečanstvo više nemamo i da nešto moramo da preduzmemo", rekao je Igor Rill, urednik časopisa.

 Žuti okvir-21.jpg Izvor: Uroš Arsić

U okviru Žutog okvira - jedinstvene platforme koju je pokrenuo časopis Natonal Geographic na srpskom jeziku koju smo ove godine posvetili vodi, vazduhu i energiji, održana je i konferencija na kojoj smo se bavili upravo problemima vezanim za ova tri pojma.

"National Geographic po prirodi stvari prati globalna dešavanja i globalne fenomene ali podjednako daje na značaju i lokalnim dešavanjima. Ono što je važno za ovu godinu je da posvetimo veliku pažnju pitanjima vode, vazduha i energije jer vremena za čekanje kao čovečanstvo više nemamo i da nešto moramo da preduzmemo", rekao je Igor Rill, glavni i odgovorni urednik časopisa.

Odgovore na ključna pitanja koja se tiču VODE, VAZDUHA i ENERGIJE u kontekstu zaštite životne sredine i usporavanja klimatskih promena, tražili smo kroz tri panela.

Panelisti su bili eminentni stručnjaci iz oblasti o kojima smo govorili.

Na panelu posvećenom VODI, govorili su Marta Mihailović iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Ivanka Stojnić iz kompanije Nestle, Vojin Đorđević kreator i osnivač brenda VODAVODA, dr Ana Milović Pešić i dr Dejana Jakovljević iz Geografski institut SANU.

Tema drugog panela bio je VAZDUH. Panelisti koji su govorili na ovu temu bili su prof. dr Vladimir Đurđević sa Fizičkog fakulteta, dr Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, Zoran Đukanović iz Centra za bolji vazduh i dr Zvonimir Baković iz JP "Srbijašume".

Treći panel posvećen ENERGIJI, moderirala je Danijela Isailović, menadžerka Udruženja "Obnovljivi izvori energije Srbije", a učesnici panela Natalija Luković i Milan Macura iz Ministarstva rudarstva i energetike Republike Srbije, mr Aleksandar Jakovljević iz Elektroprivreda Srbije, Gligo Vuković iz Delegacije EU u Srbiji i Aleksandra Macura iz RES fondacije, govorili su o problemima, ali i o regulativama, planovima i strategijama koje će pomoći da budućnost Srbije bude održivija.

Nije, naravno izostala ni podrška, pa su nam se priključile i institucije i kompanije.

"Mi jako puno radimo na promociji i zaštite prirode i verujemo da je priroda i već sve dobre stvari stvorila i da moramo to da čuvamo. A naravno da ističem i to da Srbija zauzima značajno mesto među 50 država u svetu koje imaju najveće zalihe prirodne pitlke i zdrave vode", rekao je Vojin Đorđević, kreator i osnivač brenda VODAVODA.

Projekat su podržali: Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, JP "Srbijašume", JP "Srbijagas", NESTLÉ, VODAVODA i Head&Shoulders.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka