Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova tehnologija moguće rešenje za zagađenje, staru tehnologiju i očuvanje radnih mesta

Autor Promo

Jedno od novih rešenja koje treba razmatrati, jeste i termalna baterija "TWEST", inovativna tehnologija za skladištenje i proizvodnju energije u termoelektranama koje su pred zatvaranjem.

 Sistem sa termalnom baterijom (1) Izvor: E2S Power

Zagađenje vazduha problem je sa kojim se suočava cela planeta. Osim posledica koje zagađenje ima na ljudske živote, uticaj na prirodu, biljni i životinjski svet i klimu je nemerljiv. Upravo zato, na globalnom nivou postavljeni su ekološki ciljevi o smanjenju emisije ugljen dioksida, udeo globalne proizvodnje energije iz obnovljivih izvora ubrzano raste, a stotine gigavata energije dobijene iz fosilnih goriva odlaze "u penziju".

Transformacija energetskog sistema nam predstoji ukoliko želimo da ostvarimo ciljeve definisane Pariskim sporazumom, a jedno od pitanja koje se postavlja jeste na koji način obezbediti stabilnost mreže, imajući u vidu nestabilnost obnovljivih izvora energije, i količinu električne energije koja je dovoljna da zasijaju sijalice u svim domovima.

 Model termalne baterije
Model termalne baterije
Izvor: E2S Power

Jedno od novih rešenja koje treba razmatrati, jeste i termalna baterija "TWEST", inovativna tehnologija za skladištenje i proizvodnju energije u termoelektranama koje su pred zatvaranjem. Zahvaljujući upravo toj tehnologiji, postojeće termoelektrane na ugalj mogle bi u budućnosti imati novu namenu i postati sistemi za skladištenje obnovljive energije koja ne šteti životnoj sredini.

Prema rečima Fabricia de Kandie, direktora operacija kompanije E2S Power koja je razvila ovo rešenje, "TWEST" tehnologija može da se instalira u termoelektranama i da potpuno zameni "prljavi blok" u kome se danas loži ugalj kako bi se dobila električna energija. Umesto uglja, viškovi struje dobijeni iz obnovljivih izvora energije bi se konvertovali u toplotnu energiju i čuvali u termalnoj bateriji "TWEST" u dužem periodu. Kada se javi potreba za proizvodnjom struje, ta energija bi se dalje pretvarala u paru iz koje nastaje električna energija.

Prednost ove tehnologije je što omogućava skoro 100 odsto konverzije električne energije u toplotnu i ima veoma veliki skladišni kapacitet na malom prostoru.

dr Saša Savić

Ceo sistem je zasnovan na principu putujućeg talasa koji koristi dva seta blokova za skladištenje energije. Tokom procesa punjenja, prvi set blokova se zagreva do temperature od 700 stepeni Celzijusa, a drugi do temperature koju zahteva parna turbina. U procesu pražnjenja baterije, vodena para se inicijalno stvara u prvom setu blokova na temperaturi blizu 700 stepeni Celzijusa, a zatim se u drugom setu blokova hladi do ulazne temperature parne turbine. Tokom procesa punjenja i pražnjenja baterije, toplota se premešta u obliku putujućeg talasa iz veoma toplih u umereno tople blokove. Materijali za skladištenje energije se zasnivaju na MGA blokovima koji se sastoje od grafita i aluminijuma i koje je razvila australijska kompanija MGA Thermal. Ti materijali imaju dug vek trajanja, ne škode okolini i mogu da se recikliraju.

"Termalna baterija TWEST je sistem koji može da traje 30 godina, obezbeđuje da se očuva kompletna postojeća infrastruktura i omogući dalji nesmetani rad termoelektrana, bez uglja kao zagađivača, a uz očuvanje radnih mesta. Prednost ove tehnologije je što omogućava skoro 100 odsto konverzije električne energije u toplotnu i ima veoma veliki skladišni kapacitet na malom prostoru. Sama činjenica da se koristi postojeća infrastruktura izbegava se i emisija ugljen dioksida koja tipično ide uz grinfild projekte (na svaku tonu cementa emituje se jedna tona CO2) – tako da i u tom pogledu naše rešenje ima pozitivan uticaj na postizanje potpune dekarbonizacije planete", izjavio je dr Saša Savić direktor kompanije E2S Power.

Ukoliko pilot projekti pokažu dobre rezultate i potvrde inženjerske proračune, rešenje za zagađenje planete može nam biti na dohvat ruke!

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka