Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kompanija Srbija Ziđin Koper pustila je u rad novi sistem za odsumporavanje

Autor RTV Bor

Sistem za odsumporavanje sakuplja dimne gasove sa odeljenja konvertora i kod fleš-peći, kao i otpadne gasove iz Fabrike sumporne kiseline.

 bor_1523658191 Izvor: Shutterstock

Kompanija Srbija Ziđin Koper krajem jula pustila je u rad novi sistem za odsumporavanje, koji sakuplja dimne gasove sa odeljenja konvertora i kod fleš-peći, kao i otpadne gasove iz Fabrike sumporne kiseline. Prema saopštenju za medije koje dato tim povodom, pokazatelji emisije sumpor-dioksida daleko su ispod tolerisanih 100 mikrograma po kubnom metru vazduha. Uporedni podaci sa glavnih mernih mesta u gradu, pre i posle ulaganja u novo postrojenje, pokazuju da je kvalitet vazduha znatno poboljšan nakon puštanja u rad sistema za sakupljanje i odsumporavanje dimnih gasova.

Možda će vas zanimati i:

U Brezoniku je, od januara do jula, pre nego što je proradio nov sistem odsumporavanja, prosečna časovna emisija dimnih gasova bila 27,65 mikrograma po kubnom metru vazduha, a sada je 23,7 mikrograma, što je 14,3 odsto manje. U gradskom parku emisija sumpor-dioksida je sa 49,57 mikrograma po metru kubnom vazduha smanjena za 45 odsto i svedena u avgustu na 27,24 mikrograma, a kod Instituta su prosečne satne vrednosti opale 11,5 procenata, kažu u kompaniji Ziđin.

Da bi osigurali stabilnost celog metalurškog sistema, neophodna je zamena stare opreme i cevovoda, što je odgovornost kompanije Ziđin, kaže zamenik generalnog direktora Kiu Veijun i dodaje da bi problem emisije dimnih gasova iz topionice trebalo da bude potpuno rešen nakon završetka i puštanja u rad tri nova konvertora i dve anodne peći.

Kapacitet postrojenja za preradu dimnih procesnih i otpadnih gasova je 700.000 normalnih kubnih metara na sat, sadržaj sumpor-dioksida je nakon obrade manji od 100 mikrograma po normalnom kubnom metru, a sadržaj čestica je ispod pet mikrograma po normalnom kubnom metru.

Tehnologija odsumporavanja i uklanjanja prašine koja je primenjena ima visoku efikasnost, potvrđenu tehnologiju, vodeću svetsku opremu, pa je projekat od izuzetnog značaja za zaštitu životne sredine, kažu u Ziđinu i dodaju da je u poboljšanje stanja životne sredine i ekologije umesto 70 miliona američkih dolara, koliko je bilo dogovoreno sporazumom o strateškoj saradnji, do sada uloženo ukupno 126 miliona dolara.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka