Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je pokazalo istraživanje - kako (još) zagađenost vazduha utiče na decu?

Istraživanjem su obuhvaćene trudnice i deca do pet godina.

 zagadjenost-vazduha-deca_1719443389 Izvor: Shutterstock

Naučnici su otkrili da aerozagađenje, osim što izaziva maligne bolesti i niz zdravstvenih problema, nepovoljno utiče i na kognitivne sposobnosti kod najmlađih.

Prema istraživanju koje su sproveli stručnjaci sa Univerziteta u Kolumbiji, prenatalna izloženost zagađenom vazduhu, naročito u trećem trimestru, u velikoj meri utiče na kasnije akademske veštine, piše Science Daily.

Možda će vas zanimati i:

Konkretno, veza je uočena između izloženosti policikličnim aromatičnim ugljovodonicima (takozvanim PAH jedinjenjima) i poremećaja samoregulacije i pažnje, poput ADHD-a.

PAH jedinjenja spadaju u najveće zagađivače vazduha, a u životnu sredinu dospevaju nepotpunim sagorevanjem organskih materija. Glavni izvori ovih jedinjenja su saobraćaj, industrija, spaljivanje otpada, proizvodnja guma, cementare, rafinerije i termoelektrane.
Zaključak ove studije potkrepljuje još jedno istraživanje sprovedeno u Poljskoj između 2001. i 2006. godine. Zdrave trudnice, koje nisu pušači, pražljivo su praćene kako bi se utvrdio stepen izloženosti PAH jedinjenjima.

Razvoj dece praćen je do pete godine, a oni koji su još u majčinom stomaku bili izloženi zagađenom vazduhu imali su smanjenu sposobnost rasuđivanja, poremećaje pažnje i niži stepen inteligencije za oko 3,8 poena od svojih vršnjaka, piše Environmental Health Perspectives.

Milena Maglovski (Energetski portal)

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka