Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

PET razloga da odmah pređete na stare sorte biljaka

Akcija "Ostavi pečat, ne trag", uz VAŠU pomoć doprineće da se u našu zemlju vrati ono od semena što je dobro od pamtiveka.

 shutterstock_589743512 Izvor: Shutterstock

U našem brzom, urbanizovanom, industrijskom svetu, zastanite samo na trenutak i pogledajte oko sebe. Da li vidite umiruće ostatke nekada veličanstvenih krošnji drveća?

I sada pogledajte još bliže. Da li vidite da raste novo mlado drveće koje bi zamenilo ono što je ostalo? Da li je ostalo nešto od naših starih, domaćih sorti koje veselo rastu na zdravim prostranstvima, pružajući utočište divljem životinjskom svetu i zdravu, ukusnu hranu našoj deci?

Možda će vas zanimati i:

Akcija "Ostavi pečat, ne trag", uz VAŠU pomoć doprineće da se u našu zemlju vrati ono od semena što je dobro od pamtiveka. Da vas podsetimo, kampanja koju je pokrenuo brend Head&Shoulders uz podršku dm drogerija u aprilu ove godine motivisala vas je da se uključite i doprinesete, pa je zahvajujući vašim glasovima odlučeno je da se sredstva prikupljaju za oblast zaštite životne sredine.

U nastavku kampanje, za partnersku nevladinu organizaciju odabrano je neprofitno udruženje "Okvir života", pa se tokom avgusta od svake kupovine Head&Shoulders proizvoda u maloprodajnim objektima dm drogerija širom Srbije izdvoja deo novca za otvaranje prvog naučnog centra za istraživanje starih sorti u Srbiji.

Ovo je važno jer postoji čitav niz koristi od lokalnih autohtonih biljaka, u zavisnosti od lokalnog, regionalnog i šireg konteksta. Evo samo nekih primera prednosti obnove starih sorti:

 shutterstock_1139758919 Izvor: Shutterstock

- Nema pesticida. Možda i najvažnija stavka. Domaće biljke su razvile sopstvenu odbranu od mnogih štetočina i bolesti. Budući da većina pesticida ubija neselektivno, korisni insekti postaju sekundarne mete u borbi protiv štetočina. Smanjenje ili uklanjanje upotrebe pesticida omogućava prirodnu kontrolu štetočina i sprečava toksične materije da dođu do naših potoka i slivova.

- Ušteda vode. Jednom uspostavljeno, mnogim domaćim biljkama je potrebno minimalno navodnjavanje mimo normalnih padavina. Pojedina istraživanja pokazuju da su stare sorte otpornije na sušu ili da u uslovima suše mogu reagovati bolje. Ispitivanje starih sorti paradajza, npr. pokazalo je da u uslovima suše stare sorte nakupljaju više šećera, kiselina, antioksidanasa kao što su vitamin C ili likopen, samim tim plodovi su ukusniji i imaju veću nutritivnu vrednost.

- Nezahtevno održavanje. Metode održavanja prirodno se uklapaju sa autohtonim biljkama koje su se već prilagodile lokalnom okruženju. Možete se radovati tome što ćemo koristiti manje vode i đubriva, a pesticide svakako nećemo. Za stare sorte ne koriste se veštačka đubriva, već se na seoskom imanju stare sorte gaje pomoću stajskog đubriva, koje ne samo da hrani biljku, već poboljšava mikrobiološki sastav zemljišta - za zdravlje zemljišta, koje nestaje širom sveta velikom brzinom, ključno je očuvati mikroorganizme. Time se zatvara krug proizvodnje na jednom imanju - stoka daje đubrivo, biljke se time hrane i daju plodove za stoku i ljude na imanju, a zemljište ostaje zdravo. Takođe, na selu ljudi praktikuju tehniku plodoreda, čime se zaista čuva sve na imanju i može da opstaje vekovima bez narušavanja ekološke ravnoteže. Tako se stare sorte održavaju u skladu sa prirodom i čuvaju zemljište i životnu sredinu kada se gaje na tradicionalan način".

- Raj za divlje životinje. Lokalne biljke, ptice, leptiri, korisni insekti i ostala zanimljiva stvorenja i autohtone sorte stvorena su jedno za drugo. Istraživanja pokazuju da autohtone divlje životinje preferiraju autohtone biljke. Sam način gajenja starih sorti.

- Podrška lokalnoj ekologiji. Kako urbani razvoj zamenjuje prirodna staništa, sadnja vrtova, parkova i izgradnja puteva može da obezbedi "most" od starih sorti do naše trpeze.

Na duge staze, obnavljanje zavičajnih pejzaža sadnjom lokalnih biljaka od vitalnog je značaja za očuvanje biodiverziteta jedinstvenog za dato područje i pomoć u smanjenju uticaja klimatskih promena.

Kako? Lokalne autohtone zajednice dugo su se prilagođavale specifičnim uslovima u svakom području i pružaju najpogodniju hranu i stanište lokalnim autohtonim životinjama. To je naročito slučaj ako se mešavina biljaka odabere tako da odražava prvobitnu ravnotežu koju je čovek narušio industrijskom proizvodnjom.

 Ostavi pečat, a ne trag
Ostavi pečat, a ne trag
Izvor: Promo

Head&Shoulders u segment održivosti ulazi nakon što je počeo da koristi ambalažu koja je 100% reciklabilna i napravljena od 40% recikliranih materijala. Otvaranje naučnog centra za stare sorte je od ključne važnosti za očuvanje ukusa i mirisa detinjstva, ali i za razvoj ruralnih zajednica kroz ekoturizam i domaću gastronomsku ponudu.

Pravila kampanje "Ostavi pečat, ne trag" možete pogledati ovde.

Pogledajte i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka