Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li su baš sve fabrike negativci? Jedna srpska fabrika ruši predrasude

Koliko god se fabrike smatrale jednim od najvećih negativaca, nisu sve takve. Jedan od najboljih primera pozitivnih promena kada je u pitanju očuvanje životne sredine je srpska Nestlé fabrika koja se nalazi u Surčinu. Svetski lider ...

  Izvor: Voda nakon različitih etapa čišćenja u postrojenju za prečišćavanje otpadne vode u fabrici u Surčin

Kako klimatska kriza postaje "vruća" tema u domaćim i u svetskim medijima, plasira se sve više informacija o ozloglašenom ugljen-dioksidu. Mi smo pokušali da odvojimo činjenice od fikcije i da vam pomognemo da razumete njegov uticaj na nas i naš uticaj na njegov opstanak. Veza je uzajamna: bez ugljen-dioksida nema života, ali kvalitet života postaje ozbiljno narušen jer ljudski faktor čini da njegova koncentracija u vazduhu nikad nije bila veća i da galopom ide ka vrhu.

Iako je ugljen-dioksid jedan od najmanje prisutnih gasova u vazduhu – tek 0,03%, dok je azot 78%, a kiseonik 21%, njegova emisija čini da je postao jedan od najčešćih štetnih gasova koji zagreva planetu, a proizvode ga automobili, poljoprivreda, šumski požari koji se neretko dešavaju, ali i fabrike iz različitih industrija.

Povezane vesti

Ipak, koliko god se fabrike smatrale jednim od najvećih negativaca, nisu sve takve. Jedan od najboljih primera pozitivnih promena kada je u pitanju očuvanje životne sredine je srpska Nestlé fabrika koja se nalazi u Surčinu. Svetski lider u proizvodnji hrane i pića obavezao se da smanji emisiju ugljen-dioksida i jedan deo ciljeva je već uspešno ispunio. Tim ove fabrike već godinama radi na unapređenju infrastrukture, čime je uspeo da smanji emisiju ugljen-dioksida za čak 20%. Dodatno, jedan od ciljeva je prelazak na alternativne, odnosno obnovljive izvore energije.

- Naš cilj je da do 2030. godine prepolovimo emisije gasova sa efektom staklene bašte, a da do 2050. godine dostignemo nulti uticaj na životnu sredinu. Imamo odgovornost ne samo da smanjimo, već i da potpuno uklonimo ugljen-dioksid iz atmosfere, a najveći potencijal za to je u poljoprivredi. Zelene tehnologije i optimizacija u logistici, pakovanju (redukcija, ponovna upotreba, recikliranje) i upravljanje receptima (prelazak na sastojke koji ne podstiču emisiju ugljen-dioksida) biće najvažnije promene, koje će doprineti izuzetnim dostignućima, kao što su prelazak na obnovljive izvore energije i reciklabilnu ambalažu - kažu iz kompanije Nestlé.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

U sklopu promena, apsolutno je neophodno i odgovorno upravljanje svetskim vodnim resursima. Očuvanje količine i kvaliteta vode nije samo ekološki izazov, već i izazov koji se odnosi na ekonomska, politička, socijalna, kulturna i emocionalna razmatranja. Da bi se obezbedilo dugoročno, visokokvalitetno i adekvatno snabdevanje vodom, potrebno je da velike industrije podrže održivu upotrebu vode, da strogo kontrolišu njeno korišćenje u svojim procesima i da teže kontinuiranom poboljšanju upravljanja vodnim resursima.

Kada je reč o Srbiji, posvećeno se radi na podizanju svesti o značaju očuvanja životne sredine, a inovacije i ulaganja velikih kompanija po tom pitanju su od vitalnog su značaja. Njihov predvodnik je srpska Nestlé fabrika, koja poseduje najmodernije postrojenje za preradu otpadnih voda, što je ujedno i najveća lokalna investicija ove kompanije, u visini od 1,2 miliona evra. Osim najsavremenijeg pogona, primenjuju se stroga pravila u cilju očuvanja, prečišćavanja i uštede vode, pa je tako, između ostalog, prečišćeno 24.000 kubnih metara vode samo u 2020. godini.

U okviru fabrike postoji i bunar sa crpnom stanicom kapaciteta šest litara u sekundi, kao i separator masti, koji vrši separaciju masti i ulja i kišnice, pa se na taj način voda vraća u prirodu potpuno čista. Ono po čemu se fabrika u Surčinu još ističe je postizanje "Zero Waste to Landfill" cilja, koji je postignut krajem 2019. godine, što znači da ni gram otpada iz fabrike ne završava na deponijama, već se reciklira ili koristi u druge svrhe. Ovaj pogon je prvi u Srbiji koji je postigao taj ambiciozni cilj.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Nestlé svojim primerom nastavlja da pokazuje da nema više izgovora da se ne deluje na klimatske promene i da ostavljamo teret budućim generacijama. Vodeći svetski naučnici o klimi upozoravaju da imamo samo 12 godina da ograničimo globalno zagrevanje na najviše 1,5 ° C i da izbegnemo klimatski slom, jer promene u atmosferi, koje bi se normalno dešavale tokom vekova, danas se odigravaju decenijama.

Klimatske promene koje je stvorio čovek najveća su ekološka kriza našeg doba i ugrožava budućnost planete od koje zavisimo. Promena je počela u Surčinu i hajde da se pokrene cela Srbija. Mi smo poslednja generacija koja može nešto učiniti u vezi s tim.

(Promo)

Pogledajte i:

Ivanka Stojnić, menadžer zaštite životne sredine kompanije Nestle govori o aktivnostima i procesima koji doprinose očuvanju prirode, vazduha i vode
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka