Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Analize pokazale prisustvo teških metala u Peku

Analize vode iz reke Pek Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca pokazale su da su pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta.

  Izvor: Foto: Sanja Knežević

Zavod za javno zdravlje iz Požarevca, kao jedna od dve referentne laboratije, dostavili su 16. marta izveštaj uzorkovane vode iz reke Pek. Pristigli rezultati pokazali su da se pojedine vrednosti teških metala uvećane i po više puta, pre svega bakra (referentna vrednost 500 izmerena 960), mangana (referentna 300 izmerena 3300), gvožđa (referentna 1000 izmereno 12 600) i sulfata ( 200 izmereno 369).

Povezane vesti

Povezane vesti

Zbog toga je komandant Štaba za vanredne situacije opštine Kučevo, dr Ivan Rajičić, zakazao hitnu sednicu ovog tela na kojoj je, nakon iscrpne analize, doneto više naredbi, zaključaka i preporuka, piše eKučevo.

Pre svega da se javnost odmah izvesti o rezultatima analiza. Zatim, da se od Zavoda za javno zdravlje iz Požarevca traži dodatno pojašnjenje o štetnosti utvrđene zagađanesti, kako za ljude, tako i za biljni i životnjski svet. Takođe, da se uradi i analiza zemljišta u slivu reke kao i ribe u njoj. Dok ne stignu pojašnjenja PREPORUKA je svim građanima da je da ne pecaju, da ne koriste vodu iz Peka za zalivanje bašta ili napajanje stoke, da ne vade šljunak iz i oko korita reke.

Formiran je i INFO CENTAR ( 012 852 103), i svi stanovnici, koji imaju bunare u slivu reke ( 50-100 metara ) mogu se obratiti da im lokalna samouprava pomogne da se urade analize istih. Štab je doneo odluku i da se oformi Stručno-operativni tim koji će se svakodnevno baviti svim pitanjima vezanim za ovaj problem.

JKP "Kučevo" će od sada morati vršiti analizu pijaće vode sa vodoizvorišta "Mlaka" svakih 10 dana. Takođe, uputiće se zahtev JP "Srbijavodama" da spreči vađenje šljunka iz Peka u rejonu vodoizvorišta "Mlaka" (kao što je poznato, vodotok Peka je u nadležnosti JP "Srbija voda" i nadležnih državnih organa (ministarstava) i lokalna samouprava nema ingerencija nad njim).

Štab je doneo i zaključak da se traži HITAN prijem u Ministarstvu zaštite životne sredine, kako bi se nešto preduzelo za rešavanje ovog problema.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka