Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekološki održiva kuća nastala sa plemenitim ciljem - za njeno pravljenje dovoljno je 100 recikliranih paleta

Stvorena od 100 recikliranih paleta - ova kuća predstavlja ekološko isplativo rešenje za izbeglice širom sveta, ali i za one na rubu egzistencije.

 Održiva kuća-0147163900.jpg Izvor: I-Beam/Exclusivepix / Exclusivepix / Profimedia

Zvanični podaci Komiteta za izbeglice i migrante pokazuju da trenutno u svetu ima oko 280 miliona izbeglica i intersno raseljenih lica. Većina njih živi u nehumanim uslovima, čekajući sledeći dan pod vedrim nebom i strpeći od vremenskih uslova i zaraza u kampovima usled neadekvatnog smeštaja i nehigijene. 

S druge strane, svake godine samo u SAD-u se proizvede nekoliko stotina miliona paleta, od čega veliki broj završi na deponijama. Kada su saznali za taj podatak, arhitekte iz kompanije I-Beam Design su rešile da stvore kompromisno rešenje koje ne samo da bi omogućilo izbeglicama bolje uslove života, već bi bilo jeftino i ekološko. 

"Kuća od paleta" kako su je sami tvorci nazvali nastala je kao alternativa šatorima koja bi vremenom mogla da se pretvori u trajno stambeno rešenje. Njena osnova je napravljena od 100 recikliranih paleta koje se lako skalpaju, a čija spoljašnjost je prevučena ceradama radi zaštite od kiše i snega.

Ona može lako da evoluira dodavanjem šuta, kamena, zemlje, gipsa ili betona kada se steknu uslovi i finansije. 

Koncept je osvojio razna priznanja, a danas je posebno interesantan zbog svoje održivosti i pružanja mogućnosti da i oni pojedinci koji žive na rubu siromaštva za male pare izgrade dom, koji kasnije mogu da urede pomoću lokalnih prirodnih materijala - onako kako njima odgovara. 

Uostalom uverite se i sami: 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka