Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kuća po meri prirode: Stakleni iglu čiji unutrašnji zidovi su napravljeni od prirodnih materijala

Pre nego što su je izgradii, njeni vlasnici su istraživali tehnike prirodne gradnje iz svih delova sveta. Na kraju, odlučili su se za stakleni iglu sa baštom na krovu unutrašnje konstrukcije i sistemom za prečišćavanje otpadnih voda.

 Stakleni iglu-0315939209.jpg Izvor: Ingrid Marie Hjertefølger / med / Media Drum World / Profimedia

Hordland je najslabije naseljen deo Norveške. Na severu se graniči sa Tromsom, na jugu sa Trondelgaom, Švedskom na istoku, i Norveškim morem na zapadu. Njegove obale su ispunjene fjordovima i ravnicama, iza kojih se uzdižu strme planine.

Preko puta, nalazi se na hiljade ostrva. Jedno od njih je i Sandhordnoi. Ostrvo sa površinom od 103 kmi nekoliko sela u kojima živi 345 stanovnika. Oni nisu odsečeni od sveta, njih nekoliko desetina kad god poželi da ode do obližnjeg grada Bodoa, može to da učini prelaskom preko mosta. 

Vazduh ovde je čist, a klima borealna, atipična. Što znači da ovde vlada okeanska varijanta borealne klime sa blagim zimama, bez permafrosta i jesenjim mesecima kao najvlažnijim delom godine. Tu su i aurore najvidljivije od kasne jeseni do ranog proleća. 

Na obali ovog ostrva, na blagom uzvišenju, nalazi se i eko-kuća, tačnije iglu napravljen po uzoru na snežne kuće Eskima. Ovaj je drugačiji, jer je umesto snega za njegovu spoljnu konstrukciju korišćeno staklo koje je preklo prostor od 175 mi stvarilo efekat staklene bašte, pa njeni vlasnici mogu da gaje povrće, začinsko bilje i svega nekoliko voćki u bašti. 

Biljke vodu i hranljive materije dobijaju iz sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Porodica Hjetefolger zato ima redovnu i sigurnu zalihu hrane, čak i tokom najhladnijih meseci. Dok solarni paneli omogućavaju da imaju energiju tokom sunčanih dana. 

Ingrid i Bendžamin su permakulturisti, to znači da oni imaju pristup upravljanja zemljištem koji usvaja adaptacije uočene u prirodnim ekosistemima. U skladu sa tim oni su dizajnirali eko-dom, vodeći računa o svakom detalju kako bi on bio u skladu sa prirodom, ali i komforan za porodičan život. 

"Mi smo ljubitelji prirode, slobodoumni permakulturisti otvorenog uma", otkriva Ingrid. "Volimo da učimo nove stvari i širimo svoje vidike. Verujemo u prihvatanje mišljenja drugih i održavanje unutrašnjeg mira. Imamo baštu u kupoli sa jestivim biljkama koje dobijaju vodu i hranljive materije iz našeg sistema za prečišćavanje otpadnih voda. Istraživali smo prirodne tehnike gradnje iz celog sveta i naišli na članak o kući u prirodi u Švedskoj. Otišli ​​smo da vidimo kuću i zaljubili se u koncept, i dizajnirali sopstvenu verziju."

Kuća je napravljena od bala klipa i slame čvrsto zbijenih kako bi se napravili zidovi. Ova tehnika gradnje je poznata hiljadama godina unazad i ne šteti okolini. Trenutno doživljava pravi bum među ljubiteljima prirodnih mateijala i borcima za zaštitu životne sredine u Severnoj Americi i Evropi. 

Čitav projekat je trajao godinu i po dana, ali kada je konačno bio gotovo uselili su se sa svojom decom i započeli miran i opušten život u skladu sa prirodom. 

Uostalom uverite se i sami:

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka