Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Treći dan u ovoj nedelji zabeleženi temperaturni rekordi na globalnom nivou: Planeta 'ključa' na svim meridijanima

Treći dan zaredom prosečna temperatura na globalnom nivou je dostigla rekord.

 Temperaturni rekordi_1415616176.jpg Izvor: Shutterstock

Prosečna temperatura na Zemlji juče je dostigla 17,23 stepena Celzijusa, a time je prešla rekord od 17,18 stepeni dostignut u utorak i ponovljen u sredu, prema nalazu sistema merenja "Reanalize za klimu" (Climate Reanalyzer) Univerziteta Mejn u SAD, koji koristi satelitske podatke i kompjutersku simulaciju da meri temperaturu.

U tako dobijenu prosečnu temperaturu uključena su mesta sa "opasnom toplotom" kao Džingsing u Kini gde je bilo gotovo 43,3 stepena Celzijusa, i, kako je navedeno, samo neoubičajeno topla mesta kao što su Antarktik gde su temperature u većem delu kontinenta protekle nedelje bile 4,5 stepeni Celzijusa iznad uobičajenih.

Američka Nacionalna agencija za okeanska i atmosferska istraživanja (NOAA) ukazala je da treba biti obazriv oko nalaza metode koju koristi fakultet iz Mejna, navodeći da ne može da potvrdi podatke koji su delimično proizašli iz kompjuterskih simulacija.

"Iako NOAA ne može da potvrdi metodologiju ili zaključke analize Univerziteta iz Mejna, mi uviđamo da se nalazimo u toplom periodu kao rezultat klimatskih promena", navela je američka agencija.

Iako nisu zvanično priznati, na podatke iz Mejna se gleda kao na još jedan zabrinjavajući znak za klimatske promene širom planete. Neki naučnici za klimu rekli su ove nedelje da nisu iznenađeni podacima o rekordima.

Robert Vatson, naučnik i bivši predsedavajući Međuvadinog panela za klimatske promene Ujedinjenih nacija, rekao je da vlade i privatni sektor nisu istinski posvećeni pitanju klimatskih promena, kao ni građani. "Oni traže jeftinu energiju, jeftinu hranu i ne žele da plate istinsku cenu hrane i energije", rekao je Vatson.

Izvor: Beta

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

01:55
PROF. DR ĐURĐEVIĆ: Klimatske promene su opasne, zbog fosilnih goriva planeta je toplija za dva stepena! (KURIR TELEVIZIJA)
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka