Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nejmar prekršio pravila o zaštiti životne sredine - zbog toga će Brazilu morati da plati višemilionsku kaznu

Nakon objavljenog snimka na društvenim mrežama inspekcija Brazila se uputila u kuću slavnog fudbalera Nejmara.

 Fudbaler Neimar_1130774183.jpg Izvor: Shutterstock / Marco Iacobucci Epp

Proslavljeni fudbaler Nejmar sređuje višemilionsku vilu na plaži u svojoj rodnoj zemlji, Brazilu. Ali to radi bez neophodnih dozvola i ne obazirući se na životnu sredinu.

Oglušivanje o propise došlo je na paprenu naplatu: kako su saopštile brazilske vlasti u ponedeljak ove nedelje, Nejmar treba da plati 16 miliona reala (3,33 miliona dolara) zbog nezakonitog iskopavanja veštačkog jezera na svom imanju. Ima dvadeset dana da uloži žalbu na odluku, piše Klima 101.

Slučaj je zapravo započeo na društvenoj mreži Instagram, navode mediji.

Na snimku i fotografijama, koje je Nejmar delio, navodno se videlo veštačko jezero u procesu nastanka koje bi moglo da rezultuje ozbiljnim posledicama po prirodu, uključujući krčenje šuma i lomljenje kamenja.

Alarmirano postovima, opštinsko odeljenje za životnu sredinu je, u pratnji policije, izašlo na teren krajem juna.

U sklopu luksuznog projekta u obalskom gradiću Mangaratiba utvrđeno je nekoliko prekršaja. Neovlašćeno su se obavljali poslovi koji podležu kontroli životne sredine, kao i zahvatanje i skretanje rečne vode, uklanjanje zemljišta, korišćenje peska i uništavanje vegetacije.

Zbog rasprave sa nadležnim organima tokom inspekcije, uhapšen je otac igrača reprezentacije Brazila, Nejmar Senior, koji je u međuvremenu pušten na slobodu. Tom prilikom naloženo je da se građevinski radovi zaustave, i konstatovano da izvođačima treba "više edukacije".

Pored novčane kazne, slučaj će istražiti i ostala kontrolna tela za životnu sredinu, među kojima je lokalno pravobranilaštvo.

Prema medijskim navodima, Nejmar je imanje, koje se prostire na preko 10 hiljada kvadratnih metara, kupio 2016. godine. Između ostalog, raspolaže teretanom i heliodromom.

Međutim, negativni uticaj aktivnosti ovog fudbalera na planetu ne staje u njegovom dvorištu.

Sajt Football Predictions proračunao je karbonski otisak putovanja avionom na takmičenja za dvadeset najvećih igrača fudbala. Nejmar se našao na neslavnom petom mestu.

S obzirom na to da je tokom 2019. prešao skoro 83 hiljade kilometara, njemu se pripisuje odgovornost za oslobađanje 38 tona ugljen-dioksida što je ekvivalentno vožnji osam automobila godišnje.

U međuvremenu, karbonski otisak prosečnog stanovnika sveta iste godine iznosio je 4,78 tona ugljen-dioksida, pokazuju podaci Statiste. Dakle, Nejmar je naneo skoro 8 puta većoj šteti za klimu - i to samo odlazeći na posao i vraćajući se kući.

Naposletku, ovo služi samo kao ilustracija da je u svetlu borbe protiv klimatskih promena potrebno dekarbonizovati i, kako to neki kažu, najvažniju sporednu stvar na svetu.

Autorka: Jelena Kozbašić / Klima 101

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:28
Nole i Nejmar igraju fudbal na ulicama Monte Karla
Izvor: Instagram
Izvor: Instagram

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka