Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezaustavljivo napredovanje ugljen-dioksida: Simulacija otkriva odakle dolazi i kuda ide

Odavno je poznato da koncentracije ugljen-dioksida u atmosferi nezaustavljivo rastu i direktno utiču na klimatske promene.

 Koncentracije ugljen-dioksida-0734840296.jpg Izvor: Profimedia / ilustracija

Nema sumnje da ugljen-dioksid prednjači po nivouma koncentracije kada su u pitanju gasovi koji stvaraju efekat staklene bašte. Često se njegovi nivoi smanjuju, zahvaljujući delovanju određenih zaštitnih barijera na planeti, kao što su kopneni i okeanski ponori ugljenika. Oni apsorbuju skoro polovinu godišnjih emisija koje nastaju usled aktivnosti ljudi.

Sada su nam nove tehnike simulacije iz NASA-ine kancelarije za globalno modeliranje i asimilaciju omogućile da bolje razumemo izvore, pravce i ponore ugljenika, otkrivajući odakle gas dolazi i kuda ide.

"Nove tehnike kompjuterskog modeliranja u NASA-inoj Kancelariji za globalno modeliranje i asimilaciju omogućavaju nam da seciramo našu atmosferu i razumemo neke od glavnih faktora koji doprinose ovom odbeglom izolatoru", stoji u Nasinom saopštenju.

Napravljene su 3 različite simulacije: na prvoj je vidljivo šta se dešava u Aziji i Australiji kada su koncentracije ugljen-dioksida u pitanju, dok je u drugoj moguće videti područje Severne i Južne Amerike, gde se izdvaja emisioni koridor koji se proteže od Vašingtona do Bostona i deo prekriven amazonskom vegetacijom. U trećoj simulaciji moguće je videti koncentracije i kretanja CO2 u Africi, Evropi i na Bliskom istoku.

Zašto je ovo važno?

Iako možda zvuči malo kada se spomene kako ugljen-dioksid čini 0,04 posto gasova u našoj atmosferi. Treba spomenuti i da on ima značajan uticaj na efekat raspršivanja toplotnog zračenja nazad ka površini. Zbog čega se njegovi trenutni nivoi mere na 420 delova po milionu - ovaj broj nikada pre nije bio viši.

Stoga dolazimo do gorućeg pitanja, kako bi se zauzdao ovaj trend i smanjio njegov uticaj na klimatske promene, potrebne su hitne mere. Naučnici iz Nase se nadaju će njihovi snimci doprineti makar malo, kako bi smo shvatili u kakvoj nevolji se nalazimo. 

BONUS VIDEO: 

Pogledajte

00:32
Emisija ugljen-dioksida u Kini značajno opala
Izvor: Kineski radio Internacional
Izvor: Kineski radio Internacional

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka