Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njujork je narandžast: Usled požara koji bukte u Kanadi - Velika jabuka je obavijena gustim oblakom dima

Njujork se već danima nalazi u oblaku dima koji stiže iz Kanade, a sa sobom nosi opasne čestice koje mogu negativno da utiču na zdravlje ljudi.

 Zagađenje Njujork-0782268179.jpg Izvor: Profimedia

Nekoliko nedelja unazad na jugu Kanade besne požari izazvani sušom i visokim temperaturama. Plamen se u međuvremenu proširio i na provinciju Кvebek, ali vatra nije jedina zabrinjavajuća stvar u čitavaoj situaciji - već dim, zagađivač štetan po zdravlje ljudi, koji putuje ka Sjedinjenim Državama. U ovom konkretnom slučaju, ka istočnoj obali ove zemlje.

Situacija u Njujorku je ozbiljna 

Najnaseljeniji grad SAD-a obavijen je dimom, a mediji javljaju da je vrhunac zagađenja vazduha dostignut u utorak uveče, 6. juna. Tom prilikom je Njujork na listi najzageđenijh gradova nadmašio Nju Delhiji (Indija) i Lahor (Pakistan), sa indeksom od 484 AQI. Ovi nivoi su klasifikovani kao izuzetno opasni, a da stvar bude gora dim je nastavio da se kreće obalom ka drugim većim gradovima. 

Za to vreme zvaničnici apeluju na ljude i daju im upustva kako da se ponašaju u datoj situaciji i izbagavaju izlazak napolje. Dok aktivisti i ekolozi upozoravaju da dim od šumskih požara sadrži ugljen monoksid, jednu od najštetnijih materija po zdravlje ljudi, životinja i biljaka. 

Stručnjaci upozoravaju da čak i zdravi ljudi - odnosno oni koji nemaju bolesti poput astme ili raka pluća - mogu imati dugotrajne hronične probleme. 

Ali ono što najviše brine jeste da iako se kvalitet vazduha juče poboljšao, da će on najverovatnije opet dostići opasne nivoe. Gradonačelnik Njujorka Erik Adams je na konferenciji za novinare upozorio da je kretanje dima nepredvidivo i da se prognoza ne može dati za više od jednog dana unapred.

Stoga se neizvesnost nastavlja, a stručnjaci apeluju da su potrebne hitne mere koje će dovesti do obuzdavanja posledica klimatskih promena uzrokovanih ljudskom aktivnošću. 

Zbog spožara, samo i Kanadi je do sada raseljeno oko 20.000 ljudi, dok je uništeno oko 3,8 hektara pošumljenog zemljišta. Premijer Kanade Džastin Trudo istakao je kako je ova sezona požara do sada najgora zabeležena u ovoj državi. 

Možda će vas interesovati i:Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka