Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Okean je apsorbovao toplotu izazvanu ljudskim aktivnostima, rezultat - domino efekat bez presedana

Evropski servis Kopernikus objavio je kako su tokom meseca maja zabeležene najveće temeperature na površinama okeana bez leda, od kako se vrše merenja.

 Okeani temperatura umaju_577537306.jpg Izvor: Shutterstock

"Temperature na površini okeana već dostižu rekordne nivoe i naši podaci ukazuju da je prosečna temperatura za sva mora bez leda u maju 2023. godine, bila viša nego bilo kog drugog meseca maja", rekla je u saopštenju Samanta Bardžes, pomoćnica direktora evropskog servisa Kopernikus za klimatskem promene.

Podaci se zasnivaju na kompjuterskim analizama na osnovu milijardi merenja koje vrše sateliti i brodovi, avioni i meteorološke stanice širom sveta.

Pojedini podaci koje koristi Kopernikus potiču od 1950. godine, ali većinu od 1979. godine.

Prosečna temperatura na površini okeana (uvek isključujući zone gde ima leda) u maju je bila oko 19,7 stepeni Celzijusa, odnosno 0,26 stepeni Celzijusa iznad srednje vrednosti za period od 1991-2020, rekao je portparol Kopernikusa.

Okean je kao sunđer apsorbovao oko 90 odsto povećanja toplote izazvanog ljudskim aktivnostima.

To zagrevanje izaziva domino efekat bez predsedana, navode Ujedinjene nacije, kao što su topljenje leda, podizanje nivoa mora, okeanski talasi toplote i povećanje kiselosti okeana.

Takođe se smanjuje kapacitet apsorbovanja ugljendioksida, a danas okean apsorbuje 25 odsto svih emisija ugljendioksida.

Kada je reč o temperaturama na celoj planeti, mesec maj je bio drugi najtopliji ikad registrovan.

"Mesec maj 2023. bio je drugi najtopliji maj na svetskom nivou", rekla je Bardžes i dodala da nastavlja da se primećuje prirodana pojava nazvana El Ninjo u ekvatorijalnom Pacifiku.

El Ninjo je prirodna klimatska pojava obično povezana sa povećanjem temperature, povećanom sušom u nekim delovima sveta i jakim kišama u drugim.

Poslednji put taj fenomen je bio 2018-2019, posle čega je usledio dosta dug period od gotovo tri godine fenomena la Ninja, koji izaziva suprotne efekte odnosno smanjenje temperatura.

Svetska meteorološka organizacija je početkom maja ocenila da ima 60 odsto verovatnoće da se El Ninjo razvije do kraja jula i 80 odsto da to bude do kraja septembra.

Površine mora (van polarnih voda) bile su više od godišnjeg rekorda temperatura u aprilu, prema podacima američke organizacije NOAA objavljenim početkom maja.

Izvor: Beta

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka