Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

El Ninjo najverovatnije stiže tokom ove godine: Kako će se ovo odraziti na temperature i klimu naše planete?

Svetska meteorološka organizacija je najavila da bi El Ninjo mogao da nastpi u narednim mesecima. Šta to u stvari znači za našu planetu?

 El Ninjo_1338254138.jpg Izvor: Shutterstock

Sve je verovatnije da će u toku ove godine doći do El Ninja, zagrevanja tropskog Pacifika, saopštila je Svetska meteorološka organizacija.

Međutim, kako ovaj klimatski fenomen ima mnogo širi odjek, moguće je da će El Ninjo u regionima širom sveta doprineti merenju rekordnih temperatura.

La Ninja, hladna faza složenije pojave El Ninjo - Južna oscilacija (El Niño - Southern Oscillation, skraćeno ENSO), se okončala posle tri godine, a tropski Pacifik trenutno se nalazi u neutralnoj fazi. Ipak, nju bi uskoro mogla da zameni topla faza, El Ninjo.

Kako se navodi, postoji 60% verovatnoće da se tranzicija odigra u periodu od maja do jula. Prema aktuelnim prognozama meteorologa, verovatnoća raste na 80% u periodu od jula do septembra.

Za sada nema indikacija o tome koliko dugo će El Ninjo trajati i koji će biti njegov intenzitet, ali ova pojava mogla bi da produbi rizike sa kojima se planeta suočava usled klimatskih promena.

"Doživeli smo osam najtoplijih godina u istoriji merenja bez obzira na hlađenje izazvano La Ninjom u protekle tri godine koje je delovalo kao privremena kočnica porastu temperature", kazao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije, Peteri Talas. "Razvoj El Ninja će najverovatnije dovesti do novog skoka u globalnom zagrevanju i povećati šansu za obaranje temperaturnih rekorda."

Prema izveštaju Svetske meteorološke organizacije, 2016. je bila najtoplija godina do sada zbog "dvostrukog udarca" snažnog naleta El Ninja i zagrevanja koje su prouzrokovali ljudi kroz oslobađanje gasova sa efektom staklene bašte.

Uticaj tople ENSO faze uglavnom se primeti u godini nakon njenog javljanja, pa se tako očekuje da posledice budu očitije tokom 2024. godine.

"Treba da se pripremimo za razvoj El Ninja koji se često povezuje sa rastućim vrućinama, sušom i padavinama u različitim delovima sveta", upozorio je Talas i dodao da bi moglo da dođe i do povećanja vremenskih ekstrema.

El Ninjo predstavlja prirodni fenomen koji se javlja periodično, na svakih dve do sedam godina, i doprinosi zagrevanju površine Tihog okeana u tropima. Epizode traju između devet i dvanaest meseci.

Tokom El Ninja, dolazi do porasta u padavinama na jugu Južne Amerike i u južnim predelima Sjedinjenih Američkih Država, kao i na rogu Afrike i u centralnoj Aziji.

Nasuprot tome, moguće su surove suše u Australiji, Indoneziji i u južnoj Aziji. Dok u centralnim i istočnim delovima Tihog okeana El Ninjo može podstaći formiranje uragana.

Autorka: Jelena Kozbašić / Klima 101

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka