Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Želite da pomognete divljim životinjama? UGASITE SVETLO - nije banalno, a saznajte i zbog čega!

Najbolje od svega je što - ako primenite neka od ovih jednostavnih rešenja - možete i da uštedite novac i da pomognete divljim životinjama.

 Pogled na grad i ulično osvetljenje noću Izvor: Shutterstock

Kada u gradu podignete pogled ka noćnom nebu, u najboljem slučaju možete da vidite dve-tri zvezde. To se dešava zbog svetlosnog zagađenja koje u 80 odsto sveta i noć pretvara u dan.

Smenjivanje obdanice i noći je suštinski deo prirode i govori životinjama kada da izađu u lov, kada da se hrane, migriraju ili se pare. Kada veštačko svetlo poremeti prirodno, divlje životinje, od buba do ptica, pa čak i biljke, ozbiljno su ugrožene.

Taj problem se svake godine pogoršava, ali postoje jednostavna rešenja koja pomažu divljim životinjama i vraćaju nam čist pogled na noćno nebo.

"Kada gledamo u nebo i ne možemo da vidimo zvezde, to je znak da je naše osvetljenje loše dizajnirano i rasipa se", kaže Kristofer Kiba, fizičar iz Nemačkog istraživačkog centra za geonauke GFZ.

Neke države preispituju korišćenje veštačkog osvetljenja, a počinju od jednostavnih promena kako bi se smanjilo svetlosno zagađenje koje dolazi iz pojedinačnih domova.

Kako svetlosno zagađenje šteti životnoj sredini?

Izveštaj iz 2022. godine rezultat je istraživanja preko 160 vrsta biljaka, riba, sisara i insekata sa ciljem da se razume kako veštačko svetlo menja ekosisteme. Istraživači su otkrili da životinje posmatranjem izlaska i zalaska sunca i meseca znaju kada da izađu iz svojih skrovišta da love, hrane se, migriraju i pare se. Sve vrste divljih životinja su pogođene — na primer, pojedine bube je lakše uloviti, a neke ptice "izlete iz kursa".

Prema studiji iz 2017. godine, prigušivanje gradskih svetala na samo 30 minuta može da spreči fatalne sudare ptica.

"Tokom čitave evolucione istorije postojao je stabilan obrazac — svaka životinja ili biljka mogla je da predvidi dan i noć", kaže Kiba. "Ali kada dodamo mnogo veštačkog svetla, zbunjujemo životinje."

Svici noću koriste svetlo da daju signal potencijalnim partnerima. Ali gradska i prigradska svetla "zamagljuju" ove znakove alarmantnom brzinom. Jedna studija objavljena 2020. godine predlaže da bi svetlosno zagađenje, zajedno sa gubitkom staništa i upotrebom pesticida, moglo da dovede neke od 2.000 različitih vrsta svitaca u opasnost od izumiranja.

Ptice takođe lako dezorijentiše jako gradsko svetlo i često umiru sudarajući se sa zgradama koje reflektuju sunčevu svetlost. Čak i slabo osvetljenje daleko od grada može da utiče na njihovo zdravlje.

Studija rađena na zebrastim zebama otkrila je hemijske markere stresa kod ptica izloženih slabom osvetljenju u laboratoriji nakon samo tri nedelje, ali naučnici još ne znaju kako to dugoročno na zdravlje ptica, kaže Valentina Alaasam, autorka studije i biološkinja na Univerzitetu Nevada.

Iako se ptice i insekti ističu kao žrtve svetlosnog zagađenja, veštačko svetlo utiče na sve životinje, kaže Kiba. Čak i biljke ometaju svetlosni znaci.

 Ulica noću Izvor: Shutterstock

Isključite, prigušite i zaštitite svetla

Za razliku od uklanjanja zagađenja iz vazduha ili vode, svetlosno zagađenje može da odmah da se eliminiše. Smanjiti svetlosno zagađenje može da bude veoma jednostvano - poput gašenja svetla ili dodavanja prigušivača koji smanjuju svetlost koja dolazi iz jedne sijalice.

"Najbolje od svega je što mnoga ova rešenja svima štede novac", kaže Alaasamova. "Ako češće da gasite svetla, to štedi struju, smanjuje emisiju ugljen-dioksida i svi su na dobitku".

Energetski efikasne LED sijalice su jeftinije i dugotrajnije od svojih prethodnica, ali njihova široka upotreba je izazvala probleme divljim životinjama. LED sijalice proizvode kratkotalasno plavo obojeno svetlo koje privlači više insekata i ptica i remeti cirkadijalni ritam kod sisara. Ali sijalice sa žuto obojenim filterima mogu minimalizovati ove uticaje.

"Vrsta svetlosti koju koristimo je zaista važna", kaže Alaasamova. "Ako koristite topliju, žutiju nijansu, to na price neće imati ni približno uticaja kao svetlo drugih boja".

Zaštitne obloge za ulične svetiljke i druga spoljna svetla pomažu da se svetlost usmeri direktno tamo gde nam je potrebna, sprečavajući tako razlivanje.

Jednostavno zatvaranje roletni i zavesa takođe može pomoći u sprečavanju da veštačko svetlo sija u okolinu. Jedna studija koja je proučavala dvodecenijske sudare ptica u Čikagu otkrila je da bi smanjenje svetlosti koja curi kroz prozore za samo polovinu moglo da smanji sudare ptica za 60 odsto.

Tamno gradsko nebo

Svake godine, svetlosno zagađenje se povećava - za čak 10 odsto, tvrdi se u jednoj studiji.

Dok zamena sijalica i gašenje svetla u individualnim domaćinstvima može da pomogne lokalnim životinjama, delovanje čitave zajednice, logično, može da ima mnogo veći uticaj.

"Odluke o osvetljenju donose milioni ljudi", kaže Kiba. "Da biste postigli pravi napredak, morate da uključite sve te ljude."

U nekim zajednicama se već vidi kako bi te društvene promene mogle da izgledaju. Cela ostrvska država Novi Zeland trenutno radi na ispunjavanju standarda svetlosnog zagađenja; i pacifička ostrvska država Niue bila je prva zemlja koja je postala sertifikovano međunarodno utočište tamnog neba 2020. godine.

Francuska je 2019. godine nametnula novi zakon koji postavlja stroga ograničenja kada je reč o vrsti noćnih svetala. U Sjedinjenim Državama, program Lights Out Nacionalnog društva Audubon podstiče gradove od San Franciska do Njujorka da smanje noćno osvetljenje tokom perioda kada ptice selice prolaze kroz njih. Prema studiji iz 2017. godine, prigušivanje gradskih svetala na samo 30 minuta može da spreči fatalne sudare ptica.

Ako je zalaganje za promenu zakona deluje kao "previše", onda počnite sa malim koracima, kaže Kiba.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka