Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klimatske promene utiču na sve, pa čak i na slatkovodne alge u obliku loptica - kako?

Žive na samo nekoliko mesta na svetu, a naučnici su sada dokazali da je njihovo izumiranje neizbežno ukoliko se nešto hitno ne preduzme.

 Marimo alge_1327688426.jpg Izvor: Shutterstock

Marimo je vrsta zelene slatkovode alge u obliku loptice, čija veličina varira od zrna graška do košarkaške lopte. Nastaje kada se sitni delovi Aegagropila linnaei natalože na jednom mestu usled talasastog kretanja vode.

Poznata je još i kao "Kladoforova lopta" i može se naći samo u nekoliko jezera i reka u Japanu i severnoj Evropi. Najveći primerci na svetu mogu da se nađu u jezeru Akan na Hokaidu. Arhipelag kome pripada ovo ostrvo je od zimske sunčeve svetlosti zaštićen debelim slojem leda i snega.

Međutim, tim naučnika predvođenih profesorom Masaro Konom sa Univerziteta u Tokiju upravo je otkrio da je opstanak ove vrste povezan sa povećanom količinom sunčeve svetlosti koju dobija tokom različitih godišnjih doba usled klimatskih promena

Do rezultata su došli nakon merenja temperature i inteziteta svetlosti pod vodom Akana, sa i bez ledenih kapa. Tako su otkrili da ove alge mogu da prežive na jakom svetlu do četiri sata, a da su nakon izlaganja umerenoj svetlosti u intervalu od 30 minuta bile sposobne da se regenerišu.

Kada je izlaganje jakom svetlu u hladnoj vodi premašilo šest časova, određene ćelije uključene u fotosintezu nepovratno su bile oštećene i zatim su umirale. Ovi rezultati predlažu da je fotoinhibicija, nemogućnost obavljanja fotosinteze usled oštećenja ćelija koja nastaje usled klimatskih promena i povlačenja leda, ozbiljna pretnja za marimo.

Profesor Kono se nada da će ovo istraživanje podstaći lokalne i nacionalne vlade da shvate koliko je važno preduzeti hitne mere u zaštiti ekosistema poput ovog u jezeru Akan. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka