Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Četvrtu godinu zaredom temperature okeana obaraju rekorde: Kako ovo utiče na ostatak planete?

Najveći temperaturni rekordi su već čestvru godinu zaredom zabeleženi na severnom Pacifiku, severnom Atlantiku, Severnom ledenom okeanu i Sredozemnom moru.

 Zagrevanje okeana_1404271826.jpg Izvor: Shutterstock

OD 1970. godine svetski okeani se svake godine sve više zagrevaju, a kao jedan od razloga ovog problema naučnici navode činjenicu da ovo predstavlja deo dugoročnog obrasca zagrevanja površine planete i njene atmosfere usled uticaja gasova sa efektom staklene bašte

Okeani od 1958. godine sve topliji

Istraživanjem zagrevanja okeana naučnici su utvrdili da su oni od 1958. godine svake decenije bili sve topliji. S tim što se krajem osamdesetih godina prošlog veka ovaj obrazac dodatno ubrzao i to u nekim područjima više nego u drugim. Pre svega ovo se odnosi na severne delove Pacifika, severne delove Atlantika, Severni ledeni okean i Sredozemno more, za koje je i u 2022. godini uočeno da obaraju prethodne temperaturne rekorde.

Međutim, pored ovoga uočeno je i da se okeani sve više "raslojavaju" ili prosto rečeno njihove vodene mase se ne mešaju tako lako i između ostalog zadržavaju toplotu na svojim površinama što dovodi do dodatnog zagrevanja atmosfere. Što dodatno može dovesti do uništavanja morskih ekosistema, porasta nivoa mora i promena u vremenskim obrascima širom sveta. A kao najbolji dokaz "začaranog kruga" u kom se nalazimo govore i dešavanja od prošlog leta kada su Evropu i SAD zahvatile nezapamćene vrućine, dok je u Kini zabeležena rekordna suša. 

Nedavni izveštaj Nacionalne administracije za okeane i atmosferu SAD-a, sugeriše da je ovu državu pogodilo čak 18 prirodnih katastrofa tokom prethodne godine, uzrokujuči ogromnu štetu. Upozorenje stručnjaka je da će ovo nastaviti da se dešava ukoliko hitno nešto ne preduzmemo po pitanju klimatskih promena. 

"Sve dok ne dosegnemo neto nultu emisiju, zagrevanje će se nastaviti, a mi ćemo i dalje svedočiti obaranju rekordnih temperatura u okeanima, kao što je to bilo ove godine", objasnio je klimatolog Majkl Man sa Univerziteta Pensilvanije, čija studija je objavljena u časopisu Advances in Atmospheric Sciences.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka