Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Etičko i korisno rešenje: Kako recikliranje kose u Belgiji pomaže u zaštiti životne sredine?

Pored stilizovanja i održavanja kose klijenata zdravom, frizeri u Belgiji od skoro učestvuju u posebnom projektu koji ima veze sa očuvanjem životne sredine. Evo o čemu je reč.

 Skupljanje kose_1734578096.jpg Izvor: Shutterstock

Nekolicina frizeri iz Belgije ovih dana nakon završenog šišanja, kosu svojih klijenata umesto da bace u smeće brižljivo skupljaju sa poda i potom predaju nevladinoj organizaciji koja se bavi zaštitom životne sredine i vodi projekat pod imenom Hair Recycle.

Čiji cilj je da u specijalnoj mašini, pramenove i uvojke kose pretvori u predmete u obliku kocke koji na prvi pogled podsećaju na otirače, ali čija uloga je mnogo važnija - jer se mogu koristiti za apsorpciju smeša ugljovodonika koji zagađuju životnu sredinu ili mogu poslužiti kao komponenta u proizvodnji biorazgradivih kesa. 

Suosnivač projekta Patrik Jansen tvrdi da jedan kilogram kose može da se preradi u proizvod koji apsorbuje od 7 do 8 litara nafte, te da on iz tog razloga može da se stavi u odvode sa ciljem da "upije" zagađenje, prenose agencije. 

"Naši proizvodi su tim više etični, jer se proizvode lokalno, nisu uvezeni s druge strane planete", rekao je za Rojters.

Kosa ima nekoliko svojstava zbog kojih je poželjna za primenu u različite svrhe, pre svega poznato je da jedan pramen može da izdrži i do 10 miliona puta veću težinu, ali i da je veoma elastična i da poseduje moć upijanja masnoća i ugljovodonika. Pored toga ono što je izuzetno važno kada je u pitanju životna sredina je da je ona prirodni materijal koji je rastvorljiv u vodi. 

Jedna od desetine frizera u Belgiji koji su uključeni u spomenuti projekta i plaćaju malu naknadu za isti je i Izabel Voulkids, vlasnica salona Helyode u Briselu

"Mene lično motiviše mišljenje da je danas sramota kosu bacati u đubre, jer znam da se mnogo toga s njom može učiniti", kazala je.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka