Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta znači PET, PP, PVC? Naučite da čitate oznake sa etiketa na plastičnim pakovanjima

Ukoliko savladate simbole sa plastičnih pakovanja, znaćete ne samo koju ambalažu je moguće reciklirati već i da li je bezbedna za višekratnu upotrebu.

 Etikete na pakovanjima_68823829.jpg Izvor: Shutterstock

Nakon kamenog, bronzanog i gvozdenog, mi danas živimo u dobu koje pojedini nazivaju plastičnim. Iz tog razloga nekada je teško odupreti se kupovini plastike koja je na svakom koraku, npr. kada ožednimo u šetnji gradom. Kako bismo opravdali resurse i emisije ugljen-dioksida ugrađene u tu jednu plastičnu flašu, neretko odlučimo da je ne bacimo, već da joj udahnemo novi život - no da li je to pametno?

Uprkos tome što odluka ima ekološke motive, trebalo bi da pripazimo i na sopstveno zdravlje, a to ćemo uraditi čitajući oznake na ambalaži.

Naime, na plastičnim pakovanjima postoje tri strelice u formi trougla sa određenim brojem ili ispisom u sredini. Simbole je razvilo Društvo industrije plastike 1988. godine kao neku vrstu kodova za reciklažu. Savladavajući ovaj kodiran jezik znaćemo, ne samo da li je ambalažu moguće reciklirati, već i da li je bezbedna za višekratnu upotrebu.

1 - PET

Iza ove skraćenice krije se polietilen tereftalat, nama poznatiji kao PET ambalaža. Proizvodi od polietilen tereftalata su pretežno providni, a sa ovom vrstom plastike susrećete se u najrazličitijim oblicima - od pakovanja za hranu i piće preko boca za ulje do tkanina.

Većina plastičnih flaša u koje se pakuje voda je upravo PET. No, ono što je važno da znate jeste da se ne savetuje da ovu ambalažu koristite više puta, pre svega iz higijenskih razloga. S obzirom na to da je polietilen teraftalat veoma lako moguće reciklirati, bolje je da ga odmah prosledite u reciklažnu kantu.

Dodatno, nikako ne zagrevajte PET - na višim temperaturama oslobađaju se veće količine toksične supstance antimon, ali one ostaju u regulisanim okvirima. Čak i domaći naučnici, koji su analizirali devet brendova mineralne i izvorske vode iz Srbije i sedam iz Evropske unije, skreću pažnju da bi svi faktori koji pospešuju ispuštanje antimona trebalo da se izbegavaju. Upozorenje se pre svega temperature odnosi na temperature u rasponu od 60 do 80 °C.

2 - HDPE

Kada govorimo o ovom tipu plastike, govorimo o polietilenu visoke gustine, odnosno jednoj od najbezbednijih opcija za ponovno korišćenje s obzirom da se ovde javlja najmanja verovatnoća od otpuštanja štetnih hemikalija. Povrh toga, HDPE ambalaže su izuzetno otporne na vremenske uslove i dugotrajne.

S obzirom na izdržljivost i dug rok trajanja koji nudi polietilen visoke gustine, od njega se proizvode čvrsta pakovanja za kozmetiku i hemiju za čišćenje, kanapi, igračke, neke plastične kese, ambalaža za vodu, mleko i sokove.

Naposletku, HDPE može da se reciklira i do deset puta. Providna ambalaža može da opet oživi u istom obliku, a od obojene mogu da se naprave olovke, podne obloge ili cevi.

3 - PVC

Polivinil-hlorid se smatra jednim od najopasnijih izbora kada je reč o tipovima plastike, ali ćete u prodavnici naići na i te kako mnogo proizvoda napravljenih od PVC-a, od zavesa za kupatilo preko školskog pribora i flaša pa sve do igračaka. Iako bi vas njegovo korišćenje u proizvodima za decu navelo da pomislite da je polivinil-hlorid bezbedan, nije - ali dobre vesti su da ga je lako izbeći i pronaći mu alternative: staklo, drvo, pa čak i neki drugi tip plastike su bolji izbor.

Uprkos tome što predmet napravljen od 100 odsto PVC-a nije sam po sebi štetan po ljude, on je istovremeno tvrd i krt, te samim tim nema upotrebnu vrednost. Zarad fleksibilnosti polivinil-hloridu se dodaju ftalati i bisfenol A, koji zapravo štete ljudskom organizmu.

Druga pretnja koja dolazi od PVC-a jeste činjenica da tokom proizvodnje i njegovog spaljivanja ili deponovanja nastaju dioksini - koji važe za neka od najtoksičnijih veštačkih jedinjenja. Dioksini utiču na reproduktivno zdravlje i izazivaju probleme sa jetrom, a takođe se negativno odražavaju i na razvoj mališana.

Reciklaža je gotovo nemoguća što je još jedan u nizu razloga da posegnete za PVC-om što ređe - a idealno nikada.

4 - LPDE

Veruje se da polietilen niske gustine slično onom visoke bez brige možete upotrebiti više puta. Iako se ne koristi za flaše, s njim dolazite u dodir pri pakovanju namirnica u marketu ukoliko plastične kese već niste zamenili cegerom. Dodatno, od LDPE-a su proizvedeni brojni omoti kao što su oni za hleb.

Pre nego što odbacite artikle izrađene od ovog tipa plastike, budite kreativni i nađite im nekoliko prenamena zato što će jednom odbačeni polietilen niske gustine najverovatnije završiti na deponiji s obzirom na njegove niske stope recikliranja.

5 - PP

Ako ste doručkovali jogurt ili kiselo mleko, verovatno ste ga pili iz čaše od polipropilena. Ovo je jedna od dobrih plastika, najčešće bele boje ili poluprozirna. Koristi se i u proizvodnji kuhinjskog posuđa, slamčica, kao i jednokratnih tanjira i pribora, no reciklaža polipropilena je i dalje na niskom stepenu razvoja.

Stoga je najbolje da artikle od PP-a iskoristite nekoliko puta pre nego što ih odbacite. No, sa jednom bitnom zadrškom. Držite ih podalje od mikrotalasne! Bez obzira na to što toplota neće deformisati PP, obroke radije zagrevajte u staklenim posudama - baš kao i sva plastika, i polipropilen sadrži toksične supstance koje bi mogle da vam naruše zdravlje, a čije se oslobađanje povećava na višim temperaturama.

6 - PS

Ultimativni savet za polistiren, poznatiji kao stiropor, jeste: izbegavajte ga tamo gde možete!

Možda ste kuću izolovali stiroporom, a vrlo verovatno su i komponente vašeg frižidera obložene njime. U begu od polistirena ne možete napustiti dom, a bogami ni baciti frižider, ali možete reći "Zbogom!" jednokratnim proizvodima za napitke i brzu hranu. U njima striropor takođe nalazi primenu zbog svoje niske cene i male težinei. Ovaj materijal je lagan i lomljiv, te će parčići vaše šolje za kafu ili pakovanja za burger moći da odlepršaju na obalu reke ili šumu i time nagrde prirodu.

Dodatno, ova plastika može ispustiti stiren, jedinjenje koje su studije povezale sa pojavom raka pluća kod nekoliko sojeva miševa i karcinoma dojke kod pacova. Iako je kancerogenost stirena za životinje dokazana, nalazi naučne zajednice koji se tiču njegovog uticaja na ljudsku vrstu nisu usaglašeni. U monografiji Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) se navodi da postoje neadekvatni dokazi kancerogenosti stirena za ljude i da je neophodno više podataka.

Nije na odmet biti oprezan pa kao i kod PET ambalaže zaobići višekratno korišćenje stiropora - a u najboljem slučaju, zaobići ga u potpunosti.

Reciklaža je moguća, mada skupa i samim tim ne preterano zastupljena. Na deponijama se polistiren razlaže stotinama godina oslobađajući hemikalije u životnu sredinu koje narušavaju izvore vode i direktno zagađuju podzemne vode.

 plastika-oznake-1024x323.jpg Izvor: Klima 101

7 - Ostalo

Sedmica predstavlja kišobran pod koji su se sakrili svi tipovi plastike koji ne spadaju ni u jednu od prethodnih kategorija: nova plastika, bio-plastika, mešavina plastika. Iz tog razloga teško je odgovoriti na pitanja o njenoj bezbednosti ili mogućnosti reciklaže.

Na kraju krajeva, bila plastika bezbedna ili ne, reciklabilna ili ne, stvaranje ogromnih količina otpada, traćenje resursa i emisije ugljen-dioksida pri proizvodnji predstavljaju rastuće izazove za našu planetu.

Ako sami želite da doprinesete njihovom rešavanju, potencijalno je najbolje da, i pored ovog vodiča, svu plastiku bacate u isti koš - nužno zlo koga ću pokušati da se odreknem.

Autorka: Jelena Kozbašić / Klima 101

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka