Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uzrok najmanje 238.000 prevremenih smrtnih slučajeva: Šta predstavlja najveću opasnost po zdravlje stanovnika Evrope?

Evropska agencija za životnu sredinu je u svom saopštenju navela da se kvalitet vazduha na kontinentu poboljšava, ali da on i dalje dovodi do prevremene smrti najmanje 238.000 ljudi u EU.

 Zagađenje_1040255047.jpg Izvor: Shutterstock

"Uprkos tome što su emisije osnovnih zagađivača vazduha i njihove koncentracije u ambijentalnom vazduhu u značajnom padu poslednjih dvadeset godina, kvalitet vazduha je i dalje loš u mnogim područjima Evrope", saopšteno je iz EEA. Drugim rečima zagađenje vazduha u Evropi i dalje predstavlja najveću opasnost za zdravlje ljudi. 

U periodu između 2005. i 2020. godine, broj ranih smrtnih slučajeva usled izloženosti finim zagađujućim česticama u Evropskoj uniji opao je za 45 procenata, što je u skladu sa Akcionim planom za smanjenje zagađenja za 55 odsto do 2030. godine, kako prenosi RTS. 

Ipak, 96 procenta stanovništva u gradskim sredinama EU je i dalje bilo izloženo tokom 2020. godine koncentracijama štetnih finih čestica koje su bile iznad nivoa koji je propisala Svetska zdravstvena organizacija, a to je pet mikrograma po metru kubnom.

Stručnjaci podsećaju dazagađenje vazduha pogoršava stanje kod osoba koje pate od respiratornih i kardiovaskularnih obolenja, dok se bolesti srca i moždani udar navode kao najčešći uzročnici prevremenih smrtnih slučajeva. Stoga su potrebni dalji, dodatni napori kako bi se ispunila željena norma o nultom zagađenju do 2050. godine, a to je smanjenje zagađenja vazduha na nivoe koji se više ne smatraju štetnim za zdravlje, ističu u evropskoj agenciji.

Evropska komisija je u oktobru dala predlog da se pooštre donje dozvoljene granice zagađenja vazduha, ali i da se ustanovi "pravo građana na čist vazduh". To pravo bi kako objašnjavaju moglo da uključuje zakonske odredbe na osnovu kojih bi se uvele novčane nadoknade za nastalu štetu po zdravlje u slučaju kršenja standarda kvaliteta. 

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka