Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ujedinjene nacije upozoravaju: Sve dalje smo od cilja da se rast temperature ograniči na 1,5 stepen

Ujedinjene nacije upozorile su da su trenutne obaveze za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte nedovoljne za postizanje cilja postavljenog Pariskim klimatskim sporazumom iz 2015. godine.

 Rast temperatura_1648107133.jpg Izvor: Shutterstock / Michael Barajas

PREMA POSLEDNJIM PROCENAMA, urađenim na osnovu 193 nacionalna cilja za smanjenje emisija, temperatura će do kraja veka porasti za 2,5 stepena u odnosu na predindustrijski nivo. To je za ceo stepen više od cilja postavljenog Pariskim sporazumom iz 2015. godine, koji predviđa da se rast temperature ograniči na ispod dva stepena Celzijusa, sa ciljem da to bude 1,5 stepen.

U izveštaju UN se navodi i da će se emisija gasova povećati za 10,6 odsto do 2030. u odnosu na nivo 2010. godine, što je malo manje od prošlogodišnje procene od 13,7 odsto. Stručnjaci UN navode da je potrebno smanjiti emisije gasova s efektom staklene bašte za 45 odsto do 2030, kako prenose agencije. 

"Nismo ni blizu nivoa ni brzine smanjenja emisija potrebnih da bismo bili na putu ograničenja zagrevanja na 1,5 stepen", izjavio je šef Sekretarijata UN za klimatske promene Sajmon Stil.

"Da bismo ispunili taj cilj, nacionalne vlade moraju da pojačaju svoje klimatske akcione planove sada i da ih primene u narednih osam godina", saopštio je Stil. Izveštaj je objavljen uoči naredne klimatske konferencije UN COP27 u Šarm el-Šeiku, koja će biti održana od 6. do 18. novembra. Savet EU je 24. oktobra usvojio pregovaračku poziciju za COP27 u kojoj se naglašava važnost pravedne tranzicije ka održivim, otpornim i pravednim ekonomijama i društvima.

Istakavši da Nacionalno utvrđeni doprinosi, odnosno napori zemalja potpisnica Pariskog sporazuma na smanjenju emisija gasova nisu trenutno dovoljni, Savet je pozvao sve zemlje da pojačaju napore da mobilišu finansijska sredstva iz svih izvora kako bi podržali klimatske akcije i da uključe klimu u sve finansijske planove.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka