Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Postoji rešenje: Obnovljivi izvori su zadovoljili globalni porast potrošnje struje

Uprkos globalnom porastu potrošnje struje tokom prethodne godine, tri četvrtine porasta su podmirili obnovljivi izvori.

 obnovljivi izvori energije_164853542.jpg Izvor: Shutterstock

GLOBALNI PORAST POTROŠNJE STRUJE tokom prve polovine ove godine potpuno su zadovoljili obnovljivi izvori što je sprečilo povećanu upotrebu gasa i uglja, otkriva novi izveštaj nezavisnog istraživačkog centra Ember.

Iz obnovljivih izvora je tokom prvih šest meseci 2022. generisano 416 TWh, dok je potrošnja električne energije porasla za 389 TWh, što je skok od oko 3 posto u odnosu na prošlu godinu.

Nešto manje od trećine tog porasta - 23 posto - pokrile su hidrocentrale. Zahvaljujući uvećanju kapaciteta vetroparkova i solarnih elektrana podmirene su otprilike preostale tri četvrtine porasta - 77 posto. Na ovaj način, zelena energija je zaustavila povećanje fosilnih goriva za oko 4 posto, sprečila troškove od 40 milijardi američkih dolara i umanjila emisije ugljen-dioksida za 230 miliona tona, navodi se.

"Ista fosilna goriva koja nas guraju u klimatsku krizu takođe izazivaju globalnu energetsku krizu", poručila je analitičarka iz Embera, Malgorzata Vjatros-Motika. "Imamo rešenje - vetar i solar su domaći i jeftini. Oni već doprinose smanjenju računa i emisija."

U sklopu svoje analize istraživači su proučavali podatke iz 75 zemalja u kojima se zbirno troši preko 90 posto struje na globalnom nivou. U Kini i Sjedinjenim Američkim Državama zapazili su posebno fascinantan razvoj energije vetra i sunca - novi vetroparkovi i solarne elektrane u ovim zemljama su ispunili 92 posto, odnosno 81 posto, skoka u energetskih potrebama.

Globalno gledano, generisanje struje iz fosilnih goriva, kao i emisije u energetici, ostali su nepromenjeni bez obzira na porast potražnje. Gas i ugalj zabeležili su mali pad, dok je nafta bila u blagom porastu. U Evropskoj uniji skočila je proizvodnja električne energije u termoelektranama na ugalj za 15 posto kako bi se nadomestili privremeni zastoji u proizvodnji u hidrocentralama i nuklearnim elektranama.

Autorka: Jelena Kozbašić / Klima 101

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka