Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stigli su rezultati Evropske službe za klimatske promene: Ovo leto bilo je najtoplije u istoriji merenja u Evropi

Autor Milana Petrović

U zavisnosti od vremenskih prilika tokom ostatka godine, 2022. godina bi mogla da završi između drugog i osmog mesta na listi najtoplijih godina na našoj planeti.

 Suša u Kelnu Izvor: gerd-harder / Shutterstock.com

IZA NAS JE NAJTOLIJE LETO u istoriji merenja u Evropi, saopštila je Evropska služba za klimatske promene Kopernikus. Srednja temperatura na kontinentu je od juna do avgusta bila za 1,34 °C viša u odnosu na prosek u periodu od 1991. do 2020. godine.

Tako je ovogodišnja letnja sezona na listi najtoplijih prestigla prethodno prvoplasiranu 2021. godinu – i to za 0,4 °C. Povrh toga, avgust 2022. godine je najtopliji avgust od 1979. godine, piše Klima101.

"Snažni naleti toplotnih talasa širom Evrope u kombinaciji sa neuobičajeno sušnim uslovima doveli su do ekstremnog leta po pitanju temperature, suše i požara u mnogim delovima što se odrazilo na društvo i prirodu na različite načine. Podaci Evropske službe za klimatske promene Kopernikus pokazuju da Evropa nije zabeležila samo rekordne avgustovske temperature, već i letnje iako je prošlogodišnji rekord star samo godinu dana", izjavila je naučnica Freja Vamborg.

Mnoge evropske meteorološke stanice su tokom prethodna tri meseca izmerile nove najviše temperature, a živa u termometru je po prvi put prešla četrdeseti podeljak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Leto je obeležila i nepovoljna hidrološka slika: Evropska unija ranije je ukazala na to da bi suša sa kojom se kontinent suočava mogla da bude najgora u poslednjih 500 godina, trenutno se skoro dve trećine teritorije bori sa sušnim uslovima.

Vrućine i manjak padavina već se negativno odražavaju na poljoprivredu i energetiku, a takođe potpomažu i nastanak požara – ove godine vatrene stihije u EU i Ujedinjenom Kraljevstvu oslobodile su rekordne količine ugljenika, pokazuju satelitski podaci.

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije, najtoplijih sedam godina na globalnom nivou desile su se nakon 2015, prva tri mesta zauzimaju 2016, 2019. i 2020. godina. U zavisnosti od vremenskih prilika tokom ostatka godine, 2022. godina bi mogla da završi između drugog i osmog mesta na listi najtoplijih godina na našoj planeti.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka