Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako bi izgledale klimatske promene na delima slavnih slikara? Originalana aplikacija "slika" stilom čuvenih umetnika

Da li ste se ikada zapitali kako bi izgledale slike čuvenih umetnika da žive danas, u periodu velikih klimatskih promena i globalnog zagrevanja?

 Van Gog i klimatske promene.jpg Izvor: Dream Studio

Da postoji mašina za putovanje kroz vreme koja bi mogla da nas odvede u doba Nadežde Petrović, Vinsenta Van Goga i Kloda Monea verovatno bi nam bilo veoma teško da im objasnimo dešavanja iz 21. veka: zagrevanje planete, sve strašnije posledice klimatske krize, proces hvatanja ugljenika u industrijskim postrojenjima, obnovljive izvore energije i težnju ka karbonskoj neutralnosti.

Međutim, bez obzira na to što veliki srpski i svetski slikari nisu tu da posvedoče globalnom zagrevanju i tehnološkoj revoluciji u proizvodnji struje, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji možemo da dobijemo potencijalnu viziju kako bi njihovi kistovi dočarali klimatske promene i energetsku tranziciju.

Inspirisani jednim tvitom, iskoristili smo generator Dream Studio da bismo videli kako bi mogle da izgledaju slike najvećih umetnika u istoriji - danas.

Nadežda Petrović, Solarna elektrana u Kladovu

 Nadežda Petrović i solarni paneli u Kladovu.jpg
Solarni paneli u slučaju da ih je slikala Nadežda Petrović
Izvor: Dream Studio

Velika srpska umetnica volela je da slika predele iz svoje zemlje. Da smo je mašinom za putovanje kroz vreme transportovali u 2022. godinu, negde u okolinu Kladova, zatekla bi ovakav nekakav prizor: plave solarne panele u zelenoj travi. U Srbiji i dalje ne možemo da se pohvalimo zavidnim kapacitetima za iskorišćenje sunčeve energije, ali ipak postoji nekoliko blistavih primera poput solarne elektrane, snage 2 MW, u selu Velesnica.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka