Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li Veliko slano jezero nestaje? Drugi put za godinu dana zabeleženi istorijski minimumi nivoa vode

Autor Aleksandra Cvetić

Veliko slano jezero je možda daleko od Srbije, ali su posledice klimatskih promena sve bliže. Stručnjaci upozoravaju da je nivo Velikog slanog jezera na najnižem nivou do sada.

 Veliko slano jezero Izvor: Shutterstock

Klimatske promene sve više utiču na prirodu. Još jeda dokaz stigao je nedavno nakon merenja nivoa vode u Velikom slanom jezeru u Juti, koje je već drugi put za godinu dana na istorijskim minimumu. Prema podacima Amričkog geološkog zavoda, samo jednom je ovaj nivo bio niži i to sredinom 1800-ih. 

I možda ovo ne bi bila vest koja treba posebno da brine stanovnike Srbije da je uzrok opadanja nivoa vode u Juti lokalnog karaktera. Uzrok opadanja nivoa vode u jezeru u Juti su, kako tvrde naučnici, klimatske promene, a njihove poslednice svima su nam jednako blizu i to je razlog zašto bi oko ove vesti trebalo da se zamislimo.

Možda će vas interesovati i:

Zvaničnici Jute stoga preduzimaju potrebne mere i pozivaju na hitnu akciju kako bi se očuvalo jezero, čiji nivoi vode već treću godinu za redom opadaju. Izvršni direktor Odeljenja za prirodne resurse Jute Džoel Feri objašnjava da je sasvim izvesno kako se jezero "nalazi u nevolji".

Kao posledicu ovih dešavanja naučnici navode prekomenu upotrebu vode i suše izazvane klimatskim promenama. Do ovog zaključka su došli kada su uočili da količina isparavanja i iscrpljivanja vode premašuje količinu koja dospeva u jezero.

Pogledajte fotografije u galeriji:

Koordinatorka Velikog slanog jezera u Odeljenju za prirodne resurse Jute Lora Vernon, rekla je da bi prema sadašnjim procenama idealno bilo kada bi se nivo vode u jezeru uvećavao za najmanje 7,5 m na godišnjem nivou - kako bi se nadoknadili količinu vode koju gubi.

"Ali ove godine, jezero se podiglo samo za 30 centimetara u odnosu na prošlu godinu", rekla je Vernon.

Očekuje se da će nivo jezera "nastaviti da opada" sve dok količina vode koja ulazi u njega ne bude jednaka količini izgubljene vode, što se obično dešava tokom jeseni ili rane zime. Ovaj događaj za sobom povlači i "brojne potencijalne posledice", koje će se odraziti na ekonomiju.

Od rudarstva preko poljoprivrede, Veliko slano jezero donosi zaradu od 1,3 milijarde godišnje. Pod uslovom da jezero nestane, procenjena ekonomska šteta prema navodima vlade SAD-a bi iznosila od 1,7 do 2,2 milijarde dolara svake godine.

Ova priča o Velikom slanom jezeru nije usamljena u svetu, zbog klimatskih promena koje doprinose globalom otopljavanju, sve višim temperaturama i sušama, na mnogim jezerima širom sveta će doći do još većeg opadanja nivoa vode, kažu stručnjaci.

Možda će vas interesovati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka