Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ovaj luster nije samo izvor svetlosti i dizajnerski komad nameštaja, on i prečišćava vazduh! Kako to radi?

Ovaj luster upija ugljen-dioksid i ispušta kiseonik. Kako umetnost prečišćava vazduh?

 Luster koji precišcava vazduh Izvor: DIMITAR HARIZANOV, STUDIO BOERI

U EKLEKTIČKOJ ZBIRCI Muzeja Viktorije i Alberta, londonskom muzeju primenjene umetnosti i dizajna, samo je jedan predmet – od više od 2,3 miliona - živ: luster. Ovaj komad rasvete ne samo da osvetljava već i upija svetlost i prečišćava vazduh u prostoriji.

Možda će vas zanimati i:

S metalnih grana lustera visi 70 žiličastih sintetičkih vrećica, "listova" koje iznutra ozelenjavaju milioni mikroorganizama algi. Alge upijaju sunčevu svetlost i svetlost LED sijalica, kao i ugljen-dioksid iz vazduha; kada se to pomeša s vodom i hranljivim materijama koje kruže u lišću, stvara se kiseonik. Ukratko: ovaj luster vrši fotosintezu.

Kada posetioci muzeja obiđu ovo umetničko delo, čiji je naziv "Izdisaj", disanje postaje recipročna aktivnost: oni izdišu CO₂, koji alge zamenjuju kiseonikom.

"Izdisaj" su dizajnirali inžinjer-izumitelj Julijan Melkiori i njegova kompanija Arborea. Ova startap kompanija razvija tehnologije da bi industrijalizovala fotosintezu radi njene upotrebe u održivim prehrambenim sistemima, kao i u borbi protiv klimatskih promena i zagađenja. Melkiori kaže da ovako primenjene alge toliko dobro funkcionišu da bi se uskoro mogle naći u široj primeni: u "biosolarnim" panelima na krovovima zgrada, pa čak i na svemirskim brodovima i u svemirskim kolonijama. – HIKS VOGAN

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka