Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Australijski naučnici napravili su solarne panele koji se pune noću - kako funkcionišu?

Tim inženjera iz Australije upotrebio je tehnologiju koja se obično koristi u naočarima za gledanje tokom noći kako bi na specifičan način proizveli energiju.

 Solarni paneli Izvor: Shutterstock

Konvencionalna solarna tehnologija upija zrake Sunčeve svetlosti i pretvara ih u energiju. Koliko god se činilo čudnim, postoje materijali koji mogu da obrnu proces – da proiyvode energiju dok isijavaju toplotu nazad u hladno noćno nebo.

Tim inženjera iz Australije upotrebio je tehnologiju koja se obično koristi u naočarima za gledanje tokom noći kako bi na specifičan način proizveli energiju, piše Science Alert, a prenosi Index.hr.

Možda će vas zanimati i:

Njihov prototip za sada generiše malu količinu snage i malo je verovatno da će moći da konkuriše drugim izvorima obnovljive energije, ali bi mogao da se pokaže korisnim u kombinaciji s postojećom fotonaponskom tehnologijom i iskoristiti malu količinu energije nastalu pri hlađenju solarnih ćelija nakon dugog, vrućeg dana.

PROTOTIP ZA SADA PROIZVODI MALE KOLIČINE ENERGIJE

"Fotonaponska tehnologija je veštački proces pretvaranja Sunčeve toplote u energiju. Termoradijativni proces je sličan tome; mi preusmeravamo energiju u infracrvenom zračenju s tople Zemlje u hladni svemir", rekla je Fibi Pirs sa Univerziteta u Novom Južnom Velsu.

Postavljanjem atoma u materijal koji "vibrira" od toplote, prisiljavate njegove elektrone da generišu niskoenergetske talase elektromagnetskog zračenja u obliku infracrvene svetlosti; što ima potencijal da pokrene mali nalet struje.

Zagrejan na oko 20 stepeni celzijusa, jedan od testiranih MCT fotonaponskih detektora generisao je snagu od 2.26 milivata po kvadratnom metru. Doduše, to nije dovoljno ni za zagrejavanje vode za kafu. Za tako nešto bi bilo potrebno postaviti MCT panele na nekoliko gradskih blokova.

Ipak, potrebno je napomenuti da se radi o prototipu i da bi ova tehnologija u budućnosti mogla da se razvije i da postane mnogo efikasnija.

KOMBINACIJA SA SOLARNIM PANELIMA

"Trenutno, naša termoradijativna dioda proizvodi relativno male snage. Ali glavni izazov je bio otkriti da je tako nešto izvodivo. U teoriji, ova tehnologija bi mogla na kraju da proizvede oko jedne desetine energije koju daju solarni paneli", rekao je fizičar Ned Ekins-Doks.

U slučaju da ova tehnologija postane efikasnija, isplatilo bi se postaviti MCT diode u klasične fotonaponske mreže kako bi one nastavile puniti baterije dugo nakon zalaska Sunca.

Istraživanje naziva Thermoradiative Power Conversion from HgCdTe Photodiodes and Their Current–Voltage Characteristics objavljeno je u časopisu ACS Photonics.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka