Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko je poraslo Južno kinesko more? Naučnici otkrivaju kako su došli do zabrinjavajućeg otkrića

Kineski istraživači su uspeli da rekonstruišu istoriju promene nivoa Južnog kineskog mora.

 Južno kinesko more Izvor: Shutterstock

Kineski istraživači su uspeli da rekonstruišu istoriju promene nivoa Južnog kineskog mora na osnovu proučavanja korala i otkrili da je od 1900. godine nivo porastao za 150 milimetara.

Studija, koju su sproveli istraživači sa Instituta za okeanologiju Južnog kineskog mora pri Kineskoj akademiji nauka (CAS) i drugih naučnih institucija, proučavali su korale Porites, široko rasprostranjeni koral u Južnom kineskom moru koji imaju visoku stopu rasta, jasno uočljiv godišnji sloj rasta i visoku osetljivost na promene životne sredine.

Možda će vas zanimati i:

Istraživači su analizirali korelaciju između stabilnih izotopa kiseonika unutar korala i nivoa mora, saliniteta pri površini mora, temperature i količine padavina na Južnom kineskom moru i uspeli su da rekonstruišu rekordne nivoe mora na godišnjem nivou, prenosi RTS.

Istraživanje je pokazalo da je nivo mora opadao za 0,73 milimetra godišnje od 1850. do 1900. godine, a zatim rastao za 1,31 milimetra godišnje od 1900. do 2015. Godišnji porast nivoa Južnog kineskog mora se od 1993. godine ubrzao i iznosio 3,75 milimetra godišnje.

Istraživači su zaključili i da su na porast nivoa mora uticala kombinacija sunčane aktivnosti i gasova sa efektom staklene bašte u periodu od 1850. do 1950. godine, ali da su od 1950. glavni uzročnik bili gasovi sa efektom staklene bašte.

Rezultati studije su objavljeni u časopisu Paleontologija, paleoklimatologija, paleoekologija.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka