Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogromni lednik je ispustio 61 milion olimpijskih bazena slatke vode u okean: Koje su poslednice po ekosistem?

Autor HINA

Džinovski lednik koji se odvojio od Antarktika 2017. otpustio je otapanjem oko 61 milion olimpijskih bazena slatke vode u okean, posle čega se nametnulo pitanja o uticaju na morski ekosistem.

 lednik iz vazduha Izvor: NASA

Ogromna santa leda bila je dvostruko veća od Luksemburga kada se odvojila od ledene ploče Larsen, koja se zagrejala brže od bilo kojeg drugog dela najjužnijeg kontinenta Zemlje.

Sa 5719 kvadratnih kilometara - kada se formirao - bio je najveći lednik na Zemlji i šesti po veličini do sada zabeležen, kaže British Antarctic Survey.

Možda će vas zanimati i:

Plutao je dve godine

Dve je godine div od milijardu tona, poznat kao A-68a, plutao u hladnim vodama Vedelovog mora pre nego što je otputovao na sever i zapretio britanskom ostrvu Južna Džordžija, nekih 4000 kilometara od početne tačke.

Lednik, nazvan A-68a nakon što se komadić odlomio, opasno se približio ostrvu krajem 2020, izazivajući strah da će se zaglaviti na morskom dnu, blokirati okeanske struje i ometati prolaz hiljadama pingvina i tuljana.

No, nova studija je otkrila da se lednik, iako je nakratko dotakao morsko dno, brzo topio u toplijoj regiji oko Južne Džordžije i izgubio je značajnu količinu svoje mase do trenutka kada je stigao do plićih voda.

Naučnici koji su pratili njegovo putovanje putem satelita izračunali su da je A-68 od kraja 2020. do otapanja 2021. ispustio ukupno 152 milijarde tona slatke vode bogate hranjivim supstanci u more.

"To je ogromna količina otopljene vode"

To odgovara 20 puta većoj količini vode od one u škotskom Loh Nesu, odnosno 61 milion olimpijskih bazena, navodi BAS u saopštenju za javnost, dodajući da je to "poremećaj koji bi mogao imati dubok uticaj na morski ekosistem ostrva".

"To je ogromna količina otopljene vode", rekla je An Brakman-Folgman, naučnica u Centru za polarna posmatranja i modeliranje (CPOM), koja je vodila istraživanje objavljeno u časopisu Remote Sensing of Environment.

"Sledeća stvar koju želimo da utvrdimo jeste da li je to imalo pozitivan ili negativan uticaj na ekosistem" oko Južne Džordžije, rekla je.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Katastrofalne posledice

Slatka voda ne sme nikako da dodje u dodir da slanom. Obavezno preusmeriti sve reke koje se slivaju u okeane

Najnovije

Priroda

Nauka