Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće koje daje nadu: Netaknut koralni greben otkriven u dubinama kod obala Tahitija (VIDEO)

Otkriće ovog grebena je važno budući da koralni grebeni pate i nestaju usled posledica klimatskih promena.

 Koralni greben sa koralima u obliku ruže Izvor: YouTube printscreen/ New Scientist

Naučnici su otkrili zdrav koralni greben velikih razmera, sa koralima u obliku ruže na više od 30 metara dubine na obali Tahitija. Otkriće ovog grebena je važno budući da koralni grebeni pate i nestaju usled posledica klimatskih promena.

"To je jedan od najvećih koralnih grebena na svetu. Besprekorno stanje korala u obliku ruže i opseg područja koje pokrivaju čine ovo vrlo neobičnim otkrićem", navodi se u saopštenju UNESCO koji podržava ovu naučnu misiju.misiju.

Možda će vas zanimati i:

Greben je više od tri kilometra dug, širok je između 30 i 65 metara, a dubok između 35 i 70 metara, precizira UNESCO dodajući da neki džinovski korali imaju prečnik dva metra.

"To je malo istraženo područje. Ono što dobro poznajemo su područja između nula i 30 metara", objašnjava za AFP Leticija Edun, morski biolog i specijalista za korale iz francuskog istraživačkog centra CNRS i organizacije za istraživanje prirodne sredine CRIOBE.

"Ovi korali ne pokazuju znakove stresa ili bolesti", dodala je ona aludirajući na problem "izbeljivanja" grebena kada oni izumiru.

"Na početku smo programa praćenja za koji se nadamo da će biti dugoročan, kako bismo bolje razumeli zašto ovaj koralni greben nije vidljivo stradao od klimatskih promena i kakva je dinamika njegove populacije", rekla je Edun.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka