Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

HRAST JE NAJVREDNIJE DRVO U NAŠIM ŠUMAMA! Žive i do 1000 godina ispod vode

Zbog snage i izdržljivosti, hrast od davnina ponosno nosi titulu cara medju drvećem.

 hrast u šumi Izvor: Shutterstock

Najbolji i najvredniji primerci hrasta lužnjaka u Srbiji rastu u Vojvodini, između atara sela Morović, Jamena, Višnjićevo, Batrovci i Sremska Rača. Zbog snage i izdržljivosti, hrast od davnina ponosno nosi titulu cara medju drvećem.

"Ovde je specifično što imamo dve šume na jednom mestu. Hrastovi stari čak 160 godina, a ispod je podmladak star 2 godine. Ova stara šuma u narednih nekoliko godina štiti ove mladu šumu od negativnih klimatskih elemenata. Posle toga se ova stara šuma skine, i onda ova mlada šuma sledi put od 160 godina", rekao je Đorđe Cvetković iz JP Vojvodinašume za Puls Srbije Kurir televizije.

Adiba Džudović je istakla zašto je hrast najvrednije drvo u našim šumama

"Kroz istoriju se mogu pronaći mnogi predmeti koji su izgrađeni od hrastovog drveta. Nekada se koristio i u brodogradnji. Danas je veoma cenjen hrastov nameštaj, hrastov parket jer hrast ima izuzetan izgled i mehanička svojstva. Ponosno nosi epitet najvrednijeg drveta koji imamo u našim šumama", rekla je Adiba Džudović iz JP Srbijašume.

Koliko je jak njegov uticaj simbolike govori i to da u Srbiji, gotovo svako selo ima svoj hrast stoletnik. Sela mogu da nestanu, ali gorostasni hrastovi traju. čak i ako ih potopi voda, ostaju na dnu i žive blizu 1000 godina.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka