Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Iz godine u godinu sve topliji, a tokom 2021. okeani su bili najtopliji do sad!

Više od 90% toplote proizvedene u poslednjih 50 godina apsorbovali su okeani.

 okean Izvor: Shutterstock

Svetski okeani polako počinju da ključaju. Najnovije istraživanje kaže da su tokom 2021. godine bili najtopliji do sada, od kada se beleži njihova temperatura. Ujedno, ovo je i šesta godina zaredom kako je ovaj rekord oboren.

Naučnici kažu da je zagrevanje okeana prvenstveno izazvano klimatskom krizom koja je izazvana ljudskim faktorom i pokazatelj je globalnog zagrevanja.

Možda će vas zanimati i:

Prema evidenciji koja se vodi od 1955. godine, okeani su u 2021. bili najtopliji. Druga najtoplija godina za okeane bila je 2020, dok je treća najtoplija bila 2019.

"Temperatura okeana se povećava na globalnom nivou, a ovo je primarni pokazatelj klimatskih promena izazvanih ljudskim faktorom", rekao je Kevin Trenbert, klimatolog u Nacionalnom centru za atmosferska istraživanja u Koloradu i koautor istraživanja.

Topliji okeani utiču na veći broj oluja, uragana i ekstremnih padavina, navodi Guardian, što povećava rizik od velikih poplava. Kako se temperatura vode povećava, topi ledene pokrivače Grenlanda i Antarktika, pri čemu oba ova procesa podstiču porast nivoa mora.

Zbog emisije ugljen-dioksida okeani se zakiseljavaju što utiče na koralne grebene, koji su dom za četvrtinu svetskog morskog sveta i snabdevači hrane za više od 500 miliona ljudi. Pojedine vrste riba već su uveliko ugrožene ovim procesima.

Na okeane je pao najveći teret globalnog zagrevanja. Više od 90% toplote proizvedene u poslednjih 50 godina apsorbovali su okeani, privremeno pomažući da se čovečanstvo i druge kopnene vrste poštede od visokih temperatura koje bi već napravile katastrofu.

Količina toplote koju apsorbuju okeani je ogromna. Prošle godine, gornjih 2.000 metara okeana, gde se dešava najveći deo zagrevanja, apsorbovalo je 14 više zetadžula nego 2020. Ova količina dodatne energije je 145 puta veća od celokupna svetska proizvodnja električne energije.

Zagrevanje okeana je najjače u Atlantskom i Južnom okeanu, navodi se u novom istraživanju, iako je i severni Pacifik imao "dramatično" povećanje toplote od 1990. godine, a Sredozemno more je prošle godine zabeležilo rekordno visoke temperature.

"Sadržaj toplote u okeanu je jedan od najboljih pokazatelja klimatskih promena", dodao je Džon Abraham, stručnjak za termalne nauke sa Univerziteta Sent Tomas i koautor studije.

"Sve dok ne dostignemo neto nultu emisiju, to zagrevanje će se nastaviti i nastavićemo da obaramo rekorde toplote u okeanu, kao što smo uradili ove godine", rekao je Majkl Man, klimatski naučnik na Pen Stejt Univerzitetu i još jedan od 23 istraživača koji su radili na istraživanju. "Bolje razumevanje okeana je osnova za akcije u borbi protiv klimatskih promena."

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka