Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KRALJEVI NEBA NAD SRBIJOM! Reka Mileševka milionima godina ČUVA bogatu prirodu, ALI I DVE VRSTE UGROŽENIH ŽIVOTINJA

Autor Promo

Ovo je područje nacionalnog i međunarodnog značaja, na kome su utvrđeni režimi zaštite prvog, drugog i trećeg stepena

 2824909_rhr_ff.jpg Izvor: KURIR TELEVIZIJA

Reka Mileševka izvire na padinama planine Jadovnik, a uliva se u Lim praktično u centru Prijepolja nakon dvadeset kilometara toka.Na više od polovine te dužine dubi impozantan kanjon čije litice na nekim mestima dostižu i stotinak metara visine.

Duž većeg dela kanjona postoji markirana staza, koja spaja jadovnička sela sa Mileševom, ali nema ni govora o nekakvoj turističkoj infrastrukturi.

"Ovo je područje nacionalnog i međunarodnog značaja, na kome su utvrđeni režimi zaštite prvog, drugog i trećeg stepena. U njegovoj neposrednoj blizini nalazi se manastir Mileševa i srednjevekovni grad Mileševac, nekada Hisardžik, koji je zaštićen još 1947. godine, kaže za televiziju Kurir Bojana Bjelić", referent zastite prirode, JP "Srbijasume".

Kanjon Mileševke je pre svega poznat kao stanište beloglavih supova, kojih ovde živi pedesetak, što mileševsku koloniju čini drugom po brojnosti u Srbiji, nakon one na liticama oko Uvca. Takođe, kanjon reke Mileševke dom je i medveda, ali i retkih vrsta flore i ostalih vrsta faune.

"Dešavalo se da ljudi prođu na ovu stranu, pošto je tu selo, da ostanu, zbog odrona", objašnjava za Kurir televiziju Milenko Bujaković, čuvar.

Klisura Mileševke pripada opštini Prijepolje. Od 2014. godine ova teritorija poverena je na upravljanje Javnom preduzeću Srbija šume, kada je ovo područje i stavljeno pod zaštitu.

A proći kroz kanjon i ne videti poskoka (ne nužno na samoj stazi) bukvalno je nemoguće, naročito u toplijim mesecima kada su ove otrovnice u svom elementu na osunčanim stenama iznad kanjona. Jedan vidikovac čak i nosi sugestivno ime - Brdo poskoka.

AKCIJA "ZASADI DRVO"

"Zasadi drvo", akcija koju su 2019. godine pokrenuli Adria media group i "dm drogerie markt", zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravom šume, JP "Srbijašume", JP "Vojvodinašume", Pokretom Gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom "Jevremovac", Šumarskim fakultetom, srednjom Šumarskom školom u Kraljevu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka