Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribina: Kog roda su klimatske promene?

U utorak, 14.12.2021. u 19 časova, održaće se online tribina "Kog roda su klimatske promene?"

 Zena drzi transparent sa natpisom treba nam promena Izvor: Shutterstock

Da li klimatske promene prave razliku u odnosu na to kog je neko roda? Intuitivan odgovor bi bio da ne prave, pošto toplotnim talasima, poplavama ili sušama nije važno da li je neko muškarac ili žena. Ipak, rezultati velikog broja međunarodnih istraživanja ukazuju da su žene više pogođene negativnim efektima klimatskim promena u odnosu na muškarce.

Međutim, izraženija ranjivost na uticaje klimatskih promena nije posledica karakteristika svojstvenih ženama. Nepovoljan položaj je zapravo prouzrokovan nizom društvenih i kulturoloških faktora zbog kojih žene nemaju pristup resursima poput finansija, informacija, tehnologije, obrazovanja, samostalnog prihoda, a istovremeno su odgovorne za kućne poslove, brigu o deci i starima.

Trenutno u svetu više od 70% devojčica živi u okruženju rodne nejednakosti, što se direktno odražava na njihove mogućnosti da se nose sa zahtevnim izazovima poput zaštite od klimatskih katastrofa, a naučna zajednica ukazuje da je popravljanje njihovog položaja jedan od važnijih faktora koji određuje koliko će se neka država uspešno prilagoditi klimatskim promenama.

Na tribini razgovaramo upravo o tome kakvo je stanje po ovom pitanju u Srbiji. Zašto klimatske promene drugačije pogađaju žene i muškarce? Kako obraćanje pažnje na rodni aspekt može da unapredi mere energetske efikasnosti i odgovora na vanredne situacije i kako domaći ekološki pokreti posmatraju vezu između zaštite životne sredine i rodne ravnopravnosti.

Govore:

● Tanja Popovicki, Menadzerka programa, RES fondacija

● Zorica Skakun, Savetnica za rodnu ravnopravnost na humanitarnim
programima

● Višnja Baćanović, Gender Knowledge Hub

● dr Marina Andrijević, Međunarodni institut za primenjenu sistemsku
analizu

Moderira: Nemanja Milović, osnivač, Klima101, predstavnik mreže organizacija "Klimatski forum"

Prenos uživo na facebook stranici Green Fest - Belgrade

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka