Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NOVE VRSTE SEMENJA U BOTANIČKOJ BAŠTI! Sakupljanje i kalemljenje retkog i zaboravljenog VOĆA I POVRĆA

Mnoge stare sorte su zaboravljenje, a sada se radi na njihovom umnožavanju.

 sadnja-semena_1542405776.jpg Izvor: Shutterstock

U doba kada je životna sredina ugrožena više nego ikada pre, iz godine u godinu, reklo bi se, postajemo sve više ekološki svesni. Ipak, stvari koje činimo i loši načini na koji tretiramo prirodu nisu u potpunosti iskorenjeni. Jedan od partnera u akciji Zasadi drvo koju već tri godine sprovode kompanije Adria media group i DM Drogerie markt u saradnji sa partnerima, je Botanička bašta sa čijim predstavnikom, inače asistentom na Biološkom fakultetu, Tomicom Mišljenovićem razgovaramo.

"U Botaničkoj bašti već sadimo nove vrste u okviru ekološkog pokreta Okvir života i koleginicom dr Ivanom Petrović, koja godinama intenzivno radi na prikupljanju starih sorti voća i povrća. Tako smo došli do kalemljenjih sadnica kruške, jabuke, bele trešnje i šljive. To je samo prvi deo akcije, od proleća ćemo imati edukativne table, imaćemo brojne radionice za decu, ali i starije koji bi da nauče", objasnio je sagovornik Kurir televizije.

 Tomica Mišljenović
Tomica Mišljenović
Izvor: Kurir TV

On kaže da su mnoge stare sorte zaboravljenje i da se radi na njihovom umnožavanju.

"Botanička bašta je partner ovog projekta, ideja je da predstavimo značaj i raznovrnost. Postoje jabuke koje su drugačijeg oblika, veličine, boje ploda, mogu se koriste u različite namene, za kompot, pite, kolače...", istakao je Mišljenović.

Podvukao je da su mladi zainteresovani za ovu sferu, da žele da volontiraju u ovoj sferi i da postoje i posebna odeljenja za očuvanje životne sredine. Ukoliko i vi želite da budete deo akcije prijavite se kao volonteri za predstojeće sadnje u Bečmenu od 6. do 10. decembra na zvaničnom sajtu akcije zasadidrvo.rs.

"Zasadi drvo", akcija koju su 2019. godine pokrenuli Adria media group i "dm drogerie markt", zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravom šume, JP "Srbijašume", JP "Vojvodinašume", Pokretom Gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom "Jevremovac", Šumarskim fakultetom, srednjom Šumarskom školom u Kraljevu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka