Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EkOtisak: IZMERITE SVOJ UGLJENIČNI OTISAK!

Uključite se u anketu posvećenu istraživanju navika građana koje doprinose povećanju ugljeničnog otiska i ubrzanju klimatskih promena

 EkOtisak.jpg Izvor: CPN

U okviru projekta EkOtisak u toku je proces istraživanja navika građana koje doprinose povećanju ugljeničnog otiska i ubrzanju klimatskih promena. Kako bi se građani motivisali i uključili u teme koje se tiču održivog načina života i očuvanja životne sredine, razvijena je kampanja Klimatska naučno-umetnička akcija za građane Novog Sada. Ona je posvećena aktivnom uključivanju umetnika, naučnika, studenata, organizacija civilnog društva i pojedinaca, i uspostavljanju novih kulturnih obrazaca i klimatsko svesnih oblika ponašanja.

Prva u nizu aktivnosti projekta EkOtisak je anketa koja ispituje svakodnevne navike građana i procenjuje načine na koje se one reflektuju na ugljenični otisak, kao svojevrsni trag koji svako od nas ostavlja na planeti. Na koji način građani koriste aparate u domaćinstvu? Da li su štedljivi kada je reč o električnoj energiji? Da li razmišljaju o sastavu odeće koju nose?... Ovo su samo neka od pitanja u okviru upitnika na koja će građani moći da odgovore. Zamišljena kao polazna osnova za seriju angažovanih radionica, anketa će pružiti mogućnost svim zainteresovanim pojedincima da kroz različite aktivnosti upoznaju eksperte iz ove oblasti, ali i da se lično angažuju u cilju smanjenja sopstvenog ekološkog otiska.

Svi građani pozvani su da učestvuju i doprinesu ovom istraživanju, kroz koje će se dobiti jasna i precizna slika o nivou znanja i razumevanja koje kao kolektiv posedujemo o količini emitovanih gasova staklene bašte koji doprinose globalnom zagrevanju, a proizvode ih, direktno ili indirektno, pojedinci, organizacije, raznovrsni događaji ili proizvodi.

Paralelno sa prikupljanjem podataka kroz anketu, aktivnosti će se kontinuirano sprovoditi u periodu od godinu dana, uključujući finalnu izložbu i prateće događaje u okviru manifestacije art+science i programskog luka Dunavsko more Evropske prestonice kulture Novi Sad 2022.

U periodu od decembra 2021. do jula 2022. biće organizovana serija multidisciplinarnih edukativnih radionica u cilju razmene znanja na temu individualnog ugljeničnog otiska svakog pojedinca u kontekstu globalnog izazova. Prva radionica će se održati 7. decembra u zgradi Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, o čemu će javnost biti posebno obaveštena.

Projekat EkOtisak zajednički realizuju Centar za promociju nauke, Filozofski fakultet i Akademija umetnosti Univerziteta u Novom Sadu, i nevladina organizacija Zeleni Sad. Projekat je finansijski podržala Fondacija Novi Sad 2022. - Evropska prestonica kulture.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka