Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zabeleženo najveće krčenje Amazonske prašume još od 2006. godine

Seča Amazonske prašume dostigla je najveći nivo u proteklih 15 godina, a u odnosu na prošlu godinu pojačana je za 22 odsto.

 seca-amazonske-prasume_1408605185.jpg Izvor: Shutterstock

Podaci Brazilske agencije za istraživanje svemira (Inpe) u suprotnosti su sa brazilskim obećanjima na klimatskom samitu u Glazgovu da će do 2030. godine prestati sa sečom i započeti proširivanje šumskih površina.

Oko 13.235 kvadratnih kilometara je posečeno u periodu 2020. na 2021. godinu, što je najveće krčenje zabeleženo još od 2006. godine.

Amazonija je dom tri miliona vrsta biljaka i životinja, kao i više od milion ljudi u brojnim domorodačkim plemenima.

Najveća prašuma na svetu služi i kao ogromno skladište ugljen-dioksida, ključno za usporavanje globalnog zagrevanja.

Ministar za zaštitu životne okoline Žoakim Lejte kaže da su podaci uznemirujući i da se mora biti odlučniji u borbi protiv te prakse.

Sa druge strane, pod administracijom predsednika Žaira Bolsonara krčenje šuma je pojačano, a prvi čovek Brazila je od početka svog mandata ohrabrivao poljoprivrednu aktivnost i rudarenje u područjima prašume.

Bolsonaro se takođe više puta sukobljavao sa agencijom Inpe koja redovno izveštava o promenama površine Amazonije, a brazilski predsednik je optužio da blati reputaciju zemlje.

Obećanje brazilskih vlasti podrazumeva ulaganje 19,2 milijarde dolara iz javnih i privatnih fondova, koje je namenjeno za oporavak uništenih površina, borbu protiv požara i podršku domorodačkom stanovništvu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

REUF KADRIC

To nije dobro.

Najnovije

Priroda

Nauka