Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VOJVODINA MORA DA UDVOSTRUČI SVOJU ŠUMOVITOST! Ljubomir Popara: Bez šuma nemamo zdrav vazduh, vodu i zemlju

Autor Promo

Jesen je pravo godišnje doba za početak života jednog drveta.

 zasadi-drvo_2027501201.jpg Izvor: Shutterstock

Ono nam donosi na stotine različitih vatrenih nijansi listova u baštama, u šumama i parkovima. Mnoga od njih, pored predivne jesenje boje lista, stvaraju i plodove koji sazrevaju u punom sjaju upravo u jesen. Plodovi se zadržavaju i do duboko u zimu. Ipak, sadnja drveća nije tako jednostavna. Pre toga treba pažljivo odabrati mesto, a potom i sadnicu koja se uklapa u teren u koji se sadi.

A to najbolje zna predstavnik najstarije ekološke organizacije u Srbiji i na Balkanu, Pokreta gorana Srbije, Ljubomir Popara koji je govorio u Pulsu Srbije na Kurir televiziji o ovoj temi.

"Svake jeseni ili na proleće se raspiše konkurs Uprave za šume za besplatne sadnice. Uvek ima zainteresovanih, bilo je perioda kad smo mnogo više pošumljavali. Pokret gorana postoji od 1960. godine, tad smo počeli sa uređivanjem Čačanice, nadomak Požarevca, tu su posađene sadnice za poginule prilikom oslobođavanja Požarevca. Pokret gorana je inicijator podizanja i parka prijateljstva", rekao je Popara i dodao da su i mladi zainteresovani kad je pošumljavanje u pitanju, a pogotovo mladi koji žive u gradu.

Popara je konstatovao da Vojvodina mora da udvostruči svoju šumovitost.

"Vojvodina mora da udvostruči svoju šumovitost jer je to najbešumniji deo u Evropi, najviše Bačka. Zavrtali smo do 2050. godine da ispunimo taj cilj. Treba da znaju ljudi da bez dobrih šuma imamo problem sa vazduhom, zemljom i vodom", objasnio je Ljubomir Popara.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka