Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZASADI DRVO: Svoj posed pretvori u šumu!

Autor Promo

Želite da posadite drvo? Prijavite se na konkurs Uprave za šume i možete dobiti besplatne sadnice

 2771013_dm-adria-media_ls.jpg Izvor: Kurir

Važeći Prostorni plan Republike Srbije predviđa da se do 2050. godine stepen pošumljenosti Srbije sa 29,1 poveća na 41,4 odsto, odnosno za 1.086.840 hektara.

 2771017_11page001_ff.jpg Izvor: Kurir

Uključi se i prijavi!

Svoj posed za pošumljavanje možete prijaviti tokom cele godine, ali je najbolje u rano proleće ili u ranu jesen.

Vlasnici zemljišta mogu tokom cele godine prijavljivati svoj posed - najbližem rasadniku ili najbližoj šumskoj upravi, koja će im pomoći u pronalaženju sadnica. Da biste se prijavili za dobijanje besplatnih sadnica, dovoljno je da ispunite samo dva uslova: da imate zemljište minimalne površine 5 ari i da je u katastru upisano kao šumsko zemljište. Neobradivo poljoprivredno zemljište takođe može da se pošumljava bez posebnog odobrenja, ali se plaća promena namene. Do sadnica za pošumljavanje doći ćete veoma lako. Na sajtu Uprave za šume pronađite registrovan šumski rasadnik najbliži vašem posedu. Nakon toga predajte zahtev registrovanom šumskom rasadniku za dodelu sadnica i dostavite dokaz o vlasništvu nad zemljištem koje nameravate da pošumite. Na kraju zaključujete ugovor, a nakon toga će vam biti obezbeđen sadni materijal, ukoliko rasadnik ima raspoloživi materijal.

 2771015_zasadi-drvo-1_ff.jpg Izvor: Kurir

Dobar odziv

Ljiljana Sovilj, šefica odseka za šumarsku politiku i realizaciju na unapređenju šumarstva u Upravi za šume, kaže za Kurir da je 2019. godine odziv građana bio veoma dobar.

- U 2020. smo imali mali pad i površina i zahteva za pošumljavanje, najviše zbog epidemiološke situacije, ali i izmena Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, koji nam je dodatno otežao priču jer je uveo obavezu plaćanja naknade za pošumljavanje poljoprivrednog zemljišta i to je na neki način odvratilo ljude. Ministarstvo je iniciralo izmenu tog zakona i očekujemo da će to biti ukinuto - navela je ona.

Promo

Možda će vas zanimati i:

Tagovi

Komentari 1

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

S

Koja svrha onih koji sade dql znaju da nijedno drvo nece moci oseci bez dozvole drzavr i na to platit dozvolu i čekas 10 do 20god dq izraste ....

Najnovije

Priroda

Nauka