Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tribina: Budućnost zelene gradnje u Srbiji

Utorak, 26.10.2021. u 18 časova, održaće se tribina Budućnost zelene gradnje u Srbiji.

 zelena-gradnja_1708966177 Izvor: Shutterstock

Prema podacima Međunarodne agencije za energetiku, sektori zgradarstva i građevine odgovorni su za oko 36% svetske potrošnje energije i 39% emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Tokom proizvodnje materijala poput čelika i cementa u atmosferi završava velika količina gasova sa efektom staklene bašte, dok se neverovatne količine energije svake godine troše na grejanje i hlađenje često energetski neefikasnih objekata.

Na svetskom nivou je građevinarstvo u velikoj ekspanziji i očekuje se da će se u narednih 40 godina udvostručiti ukupna izgrađena kvadratura na svetu. To znači da će se u svetu svakog meseca u narednih 40 godina izgraditi količina kvadrata koja odgovara Njujorku, a ovaj trend je jasno vidljiv i u Srbiji.

Kako bi se smanjio negativan uticaj građevinske industrije na životnu sredinu i klimu pribegava se različitim merama. Od upotrebe održivijih materijala, preko obaveznih standarda energetske efikasnosti i masovnih programa renoviranja i obnove objekata koji su podržani od strane države.

Na tribini razgovaramo o budućnosti zelene gradnje u Srbiji: Kako možemo napraviti održiviji beton, koja je korist od energetskih pasoša za zgrade, kako da one postanu energetski efikasnije i koliko se to uopšte sve isplati?

Govore:

▪ Docent dr Jelena Dragaš, Građevinski fakultet

▪ Prof. dr Nataša Ćuković Ignjatović, Arhitektonski fakultet

▪ Martin Elezović, direktor REENG i član borda direktora Saveta zelene gradnje Srbije

Moderira: Nemanja Milović, osnivač, Klima101, predstavnik mreže organizacija "Klimatski forum"

Prenos uživo na facebook stranici Green Fest - Belgrade.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka